Vijesti iz kulture

U Grabrovnici, rodnom mjestu velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, 21.,22. I 23.ožujka održat će se „Preradovićevi dani 2014.“ u organizaciji Općine Pitomača.

S ciljem uključivanja šire zajednice u proces izrade projektne dokumentacije za obnovu rodne kuće Petra Preradovića, Općina Pitomača poziva sve zainteresirane, koji žele dati svoj doprinos u planiranju ovoga projekta, na radionicu pod nazivom „Definiranje vizije održivog razvoja rodne kuće Petra Preradovića“.

„Preradovićevi dani 2014“ koji su proteklog vikenda održani u pjesnikovoj rodnoj kući u Grabrovnici ponudili su bogat i zanimljiv program. Početak je bio u petak u prijepodnevnim satima kada su održani 46. susreti literarnih družina pod nazivom "Preradovićev rođendan", kojima je Osnovna škola Petra Preradovića iz Pitomače obilježila 196. obljetnicu rođenja Petra Preradovića.

HR1 28.01.2014. 22:30 - 23:57 Folklorni koncert do ponoći

Prisjećajući se velikana koji su svojim dosezima trajno obogatili nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske, a rođeni su Pitomačani, općina Pitomača i Glazbeni festival "Pjesme Podravine i podravlja" već petu godinu organizira "Večeri poezije Drage Britvića" - memorijalni koncert u spomen velikana stiha, pjesnika antologijskih šansona i hitova koji i danas žive, a da ne spominjemo plemenite, profinjene i zanosne domoljubne "Bože čuvaj Hrvatsku", "Zvona moga grada" i "Tvoja zemlja".

Mlada pitomačka spisateljica 19-godišnja Romana Barčan predstavila je svoju prvu zbirku pjesama ljubavne tematike „Izgubljeno kraljevstvo snova“. Za predstavljanje je izabrala pitomačku Knjižnicu i čitaonicu u kojoj je podršku Romani došlo dati mnoštvo njenih prijatelja, poznanika te zaljubljenika u pjesmu.

Pred oko stotinjak uzvanika, u predivnom ambijentu rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, održana je tradicionalna Večer poezije Drage Britvića.