Vijesti iz kulture


12. veljače 2018. godine održana je redovna godišnja skupština Udruge čuvarice kulturne baštine Kladare. Na skupštini je predsjednica iznijela izvješće o radu i financijsko izvješće za 2017. godinu, te plan rada i financijsko izvješće za 2018. godinu. Nakon što je izneseno izvješće za 2017. zaključeno je kako su ostvareni svi planovi, pa i više od planiranog u toj godini. Novi plan rada obuhvaća radionice s djecom razne dobi, ali i sa starijima, uz to održavati će se sve manifestacije kao i do sada. Glavni cilj je i dalje očuvanje kulture i narodnih običaja. 
Nakon godišnje skupštine u prostorijama udruge održano je čejanje perja na tradicionalan način, koje je ujedno bilo i kratko druženje nakon godišnje skupštine. od perja koje se je načejalo napunjen je i jedan jastuk koji se nalazi u etno zbirci. 


Stjepan Ivanec izlaže na izložbi hrvatskih naivnih umjetnika u Moskvi. Izložba čudo naivne umjetnosti otvorena u Mitišinskaja Kartinnaja galerija te predstavlja rad uglednih hrvatskih naivnih umjetnika. Hrvatska naiva je potpuno jedinstven umjetnički fenomen neviđen u svijetu umjetnosti gdje je svijet istovremeno nevjerojatan i prepoznatljiv do najmanjeg detalja. U gledanju ponuđeno nam je da se utopimo u čarobnom svijetu i osjetimo dah proljeća ispunjen radovima hrvatskim majstorima naivne umjetnosti. Kao istaknut gost svećanog otvaranja izložbe prvi doprijedsjednik regionalne Dume u Moskvi Nikita Chapplin rekao je: ovo je umjetnost u kojoj se ništa ne može zamisliti, umjetnik komunicira s publikom izravno s najvećom jednostavnosti i jasnoćom.


U nedjelju, 4. veljače 2018. u Društvenom domu u Kladarama u organizaciji udruge Čuvarice kulturne baštine Kladare, promovirana je knjiga "STARINSKA BAKINA KUHARICA", za koju su skupile recepte, odgovarajuće fotografije i uredile  knjigu Ivka Mađar i predsjednica udruge Majda Kodžaga.

Donatori knjige bili su Općina Pitomača, Virovitičko podravska županija, "Flora VTC" Virovitica i Slatinska banka. Izdavač i nakladnik knjige su Čuvarice kulturne baštine Kladare. Lekturu i korekturu napravio je Josip Kosnica. Fotografije za knjigu koristile su iz vlastitog arhiva i Foto Begović. Oblikovanje i tisak povjereni su firmi Ideya Pitomača.

Na promociji, knjigu je predstavila Majda Kodžaga. Predgovor iz knjige pročitala je Lana Živko. Na promociji pročitano je nekoliko starih recepata iz knjige. Članice udruge napravile su prezentaciju ruljenja kukuruza i istovremenu mljevenja u brašno na starinskom stroju, kojeg rijetko tko ima i vrlo se rijetko može vidjeti. Svi recepti iz knjige bili su realizirani i kao gotovi uzorci raznovrsnih jela i kolača predočeni na uvid i degustaciji prisutnoj publici, koja je do posljednjeg mjesta ispunila "kladarsku salu". Na promociju knjige odazvao se i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, sa svojim suradnicima. Brojni predstavnici županije Virovitičko-podravske, ali i mnogo udruga iz županije Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-Bilogorske.  Nekoliko malih djevojčica igralo se kocenjem od kukuruza i pravilo kućice i bunare, onako kako su se nekad djece igrala. Svoje eseje na temu knjige čitale su Karla i Lora Mađar, a za kraj djevojčica Nikolina Smrček, uz klavirsku pratnju svoje tete Marije Ane Sobota, efektno je otpjevala lijepu crkvenu pjesmicu Isus ljubi nas.

Manifestaciju je posjetila i snimila TV ekipa Plave Televizije, županijski novinari i drugi mediji. Ovo je već druga knjiga u izdanju Ivke Mađar. Zaželimo joj mnogo zdravlja i još puno knjiga, jer njoj uz veliku zbirku starih predmeta, materijala za knjige ne nedostaje.

Tekst: Barica Mihoković
Foto: Barica Mihoković i Foto Begović. 


U nedjelju 21. siječnja 2018. u 19:00 sati započela je večer poezije Drage Britvića u kino dvorani Društvenog domu u Pitomači. Uspomene na Dragu Britvića na pozornici evocirali su direktor Centra za kulturu Drago Britvić Rajko Stilinović i Zlatko Turkalj Turki, a potom i Ksenija Erker te Stjepan Lach. Svojim milozvučnim glasovima dvoranu su ispunjavali pjevači: Nina Kraljić, Ksenija Erker, Dražen Žanko, Ana Andrović Knežević, Stjepan Lach, Lucija Jakelić i Tomislav Tišljar.  Isključivo  su izvodili opjevanu poeziju Drage Britvića. Svaki od njih uz Trio EM otpjevao je  najmanje dvije Dragine pjesme, a Nina Kraljić i dirljivu pjesmu Božić bili. Posebna gošća koncerta bila je poznata pjevačica Tereza Kesovija, koja je na pozornici ispričala svoja sjećanja na Dragu Britvića i pohvalila mlade pjevače koji tako emotivno izvode njegove pjesme te pohvalila domaćine što brižno čuvaju uspomenu na svojeg Pitomačana, Dragu Britvića. Nije odoljela publici pa je a capela otpjevala Dubrovačka zvona. Za kraj, svi izvođači zajedno, s Ksenijom Erker su pjevali Britvićeve pjesme Mirno teku rijeke i Oko jedne hiže navek tiči lete.  Tokom cijelog koncerta, ove večeri za pamćenje, svi izvođači su bili nagrađeni burnim pljeska razdragane publike. 

(Tekst: Barica Mihoković, Foto: Foto Begović)


U organizaciji Centra za kulturu „Drago Britvić“ u nedjelju, 21. siječnja 2018. godine, održat će se Večer poezije Drage Britvića.
Manifestacija će se održati u Kino dvorani Doma kulture u Pitomači, s početkom u 19:00 sati.

U sklopu programa nastupit će Nina Kraljić, Ksenija Erker, Dražen Žanko, Ana Androić Knežević, Stjepan Lach, Lucija Jakelić, Tomislav Tišljar, Zlatko Turkalj Turki i Gosti, dok će program voditi Ines Giba Jambrišak.

Manifestacija se održava u organizaciji Centra za kulturu Drago Britvić, te medijsko pokroviteljstvo Hrvatske Radio Televizije i Hrvatskog Radija.

Zadnjih prosinačkih dana 2017. godine u pitomačkoj Knjižnici i čitaonici okupila se brojna publika zainteresirana za stvaranje kulturno-turističkog brenda na primjeru Petra Preradovića. S tim u vezi, u Pitomaču su došle dvije posebne gošće: dr. sc. Romana Lekić, znanstvenica koja predaje interpretaciju kulturno-turističkih proizvoda  i Dubravka Vidović, kustosica i predsjednica Društva Marije Jurić Zagorke koje su nakon opširnog predavanja i performansa izjavile: