Vijesti iz kulture

U subotu 7.4.2018. godine održan je tradicionalni Uskrsni koncert u župnoj crkvi svetog Vida u Pitomači, u domaćinstvu Hrvatskog pjevačkog i glazbenog društva "Sloga" Pitomača. Na koncertu su prvi nastupili domaćini HPGD "Sloga" koji su izveli pjesmu "Kod oltara" uz klavirsku pratnju voditelja Davora Jendrašića.

Već 5. godinu za redom Čuvarice kulturne baštine Kladare održavaju manifestaciju “Povrat tradicijskih običaja i izložba pisanica”. Više od 20 izlagača prisutnima je prezentiralo svoje pisanice, a već tradicionalno odabrane su tri najljepše. Titulu najljepše odnijele su pisanice Ivane Margite Čičin, drugo mjesto osvojila je Udruga žena Bukovčanke, dok je treće mjesto pripalo Kulturno-umjetničkom društvu Otrovanec.

Osim izložbe, održan je i kratak program. Prikazano je matkanje, tj. razmjena uskrsnih pisanica među prijateljicama koje tako postaju matke ili doživotne prijateljice. Tako su se djevojke iz udruge domaćina matkale s izviđačima „Bilogorcima“ koji su po prvi puta bili gosti na manifestaciji. Manifestaciju je svojim nastupima obogatio i Crkveni zbor Kladare te Lana Živko izvedbom na flauti. Manifestaciji je prisustvovao i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.
(www.icv.hr, ml; foto: FotoBegović)

Na netom obnovljenoj pozornici Doma kulture u Pitomači po osmi put za redom odzvanjali su zvuci glazbe dr. Marijana Jergovića u programu tradicionalnog memorijala "Čuvar uspomena" koji se održava svake godine na Bijelu nedjelju.

Dječjem vrtiću “Potočnica” ovog su tjedna započele prve u nizu aktivnosti pilot programa “Rastimo zajedno” podrške roditeljima koji odgajaju djecu u otežanim okolnostima i njihovoj djeci rane i predškolske dobi. Ovaj program, koji su zajedno pokrenuli Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s partnerima, obuhvatit će oko 1400 socijalnih radnika, edukatora, odgojitelja, pravnih i drugih stručnjaka koji rade s obiteljima u riziku.

Program će u našoj županiji provoditi Centar za socijalnu skrb Virovitica, Podružnica Obiteljski centar koja obavlja poslove savjetodavnog i preventivnog rada i aktivnosti te na taj način pruža stručnu pomoć i potporu u cilju promicanja obiteljskih i osobnih vrijednosti kojima se utječe na podizanje kvalitete života obitelji i pojedinca. Radionice “Rastimo zajedno” održavaju se u DV Potočnica, Pitomača i trajat će do lipnja. Cilj ovih radionica, koje okupljaju roditelje i djecu koja odrastaju o otežanim okolnostima, je podučiti ih roditeljskim vještinama, a djeci pružiti poticajno okruženje za razvoj njihovih potencijala.

(www.icv.hr, DV Potočnica)


U subotu 3. ožujka 2018. godine održana je redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Općine  Pitomača u Zlatnom klasu u Otrovancu. Skupštinu je otvorio predsjednik Željko Palković. Pozdravio je brojne goste i istakao načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, delegata iz županije Virovitičko-podravske Marijana Moslavca, iz VZO Špišić Bukovice gospodina Pokupića i Komara. Ispred VZO Kalinovac, Vucikuja Branka, ispred VZ grada Đurđevca Roberta i Danijelu Bajsar, medije i sve prisutne delegate Skupštine. Izvještaj o radu za proteklo razdoblje podnio je zapovjednik Mario Vrbaslija koji je rekao: - Skupština broji 29 delegata, a zastupa 11 DVD-a na području općine od kojih su 4 središnja. Imaju 127 operativaca, 241 izvršnih članova, 20 pričuvnih, pomažućih 184, veterana 34, počasnih 25, podmlatka 294, djece 130 i mladeži 164. što je ukupno 950 članova.

U uvježbavanju operative, usavršavanju i osposobljavanju, jedna su od najaktivnijih VZO kako po aktivnostima tako i  broju sudionika u VZŽ.  Specijalizacije na nivou VZO u 2017. godini završilo je 89 članova.  Odradili su 48 intervencija od čega na DVD Pitomača otpada 26, a odradilo ih je 245 vatrogasaca, 60 vozila sa 270 utrošenih radnih sati. Na dislokaciju na priobalje VZO uputila je 4 vatrogasca.

Iznio  je da je u cilju pravovremene i učinkovite intervencije na području općine Pitomača potreban ustroj stalnog dežurstva barem s jednim vatrogascem u smjeni i to u prostorijama DVD Pitomača, jer JVP Virovitica ne može u zakonskom roku izaći na intervencije na području ove općine. (Udaljenost je veća od 15 km) U slučajevima intervencija svu odgovornost imaju zapovjednici središnjih društava, a za stanje na području Općine Pitomača treba odgovarati  zapovjednik VZO Pitomača. Za svaku intervenciju nužno je odmah zaprimiti dojavu  i na vrijeme krenuti, što bez uvođenja stalnog dežurstva nije moguće.

U natjecateljskom dijelu VZO organizirala je općinsko natjecanje u dopodnevnom i popodnevnom terminu i obuhvatila sve natjecateljske kategorije sa 36 natjecateljskih odjeljenja u Maloj Črešnjevici. Na županijskim natjecanjima koja su bila izlučna za državna natjecanja za djecu i mladež u Vukosavljevici učestvovali su sa 14 natjecateljskih odjeljenja a za odrasle u Gornjem Bazju sa 13 odjeljenja. Na 7. Zimskom kupu u Pitomači nastupilo je 33 odjeljenja. Tradicionalno  održan je 7. Kup "Za Štefinu" u Turnašici, 6. Memorijal Jurice Botkovića u Kladarama, Turnir djece i mladeži u Velikoj Črešnjevici, 10. natjecanje starom vatrogasnom špricom u Velikoj Črešnjevici. Kruna svega je nastup DVD Turnašica MUŠKA "A" ekipe na Vatrogasnoj olimpijadi u Austrijskom Villachu gdje su postigli sjajan uspjeh i osvojili zlatnu medalju. 

Sudionici su i brojnih ostalih aktivnosti od obilježavanja Sv. Florijana, hodočašća Mariji Bistrici. prigodnih dežurstava, sudjelovanja mladeži u kampu u Fažani i još mnogo toga.

Po ostvarenim rezultatima, aktivnosti i brojnosti najaktivnija su VZO u Županiji, ponosni na djecu i mladež kojima posvećuju najviše pažnje. Zahvalni su na pomoći u radu VZŽ VPŽ i općini Pitomača s načelnikom Željkom Grgačićem rekao je zapovjednik Vrbaslija.

Skupština je na osobni zahtjev, iz porodičnih razloga,  zapovjednika Maria Vrbasliju razriješila dužnosti zapovjednika i imenovala ga za zamjenika zapovjednika VZO Pitomača. Za zapovjednika VZO Pitomača imenovala je dosadašnjeg zamjenika, dugogodišnjeg iskusnog vatrogasnog časnika I klase  Zdravka Frasa.

Na postignutim rezultatima i imenovanju novog zapovjednika prvi je  čestitao Zdravko Pokupić, zapovjednik VZO Špišić Bukovica,  uvjeren u daljnju zajedničku suradnju, vježbe i aktivnosti u ostvarivanja  najboljih rezultata u RH. Čestitke na postignutim aktivnostima na skupštini uputili su predstavnici VZO Kalinovac,  VZ grada Đurđevca, ispred VZŽ delegat  Marijan Mostavac i dr.

Načelnik općine Pitomača zahvalio se na radu dosadašnjem zapovjedniku Mariju Vrbasliji i podvukao da JVP VPŽ zbog dislokacije ne može odrađivati potrebe u zaštiti od požara i drugo u Općini Pitomača. Rekao je da se sredinom godine očekuje novi Zakon o vatrogastvu i da problematika u našoj Općin traži brža rješenja. Predložio je da u Općini imamo zaposlenog Zapovjednika VZO, čovjeka direktno odgovornog načelniku, koji može odmah reagirati, alarmirati potrebno ljudstvo i krenuti na gašenje požara i rješavanje drugih nepogoda iz njegove nadležnosti.

Nakon odluke Skupštine, na odluci i izboru zahvalio se novo izabrani zapovjednik VZO Zdravko Fras. Rekao je da je u ovoj VZO ljestvica vatrogastva podignuta vrlo visoko da je prihvaća i očekuje svestranu suradnju obzirom na veliku  obavezu, odgovornost i aktivnosti koje su do sada imali u VZO Pitomača. Željko Palković zahvalio se Načelniku i Skupštini na usvojenom prijedlogu  zbog iznalaženja mogućnosti da u okviru Općine i Općinskog vijeća budu osigurana sredstava za plaću zapovjednika, zaposlenika općine. Dogovor je da se iznađe najpovoljnija varijanta u vođenja evidencije o provedenim satima  na radu operativaca  da se i tim ljudima rad plati, ali samo onima koji su direktno odrađivali određenu intervenciju. Rečeno je da će navedeno biti detaljno razrađeno i donijet Pravilnik koji će razraditi prava i odgovornosti svih zapovjednika središnjih DVD i ostale detalje o opravdanosti isplate naknada iz Općinskog proračuna.

 Tekst i foto: Barica Mihoković

 


U nedjelju 4. ožujka 2018. Godišnju izbornu skupštinu održala je udruga Limena glazba Pitomača u svojim prostorijama.  Skupštinu je otvorio predsjednik Tomislav Mlinarić te pozdravio sve prisutne kao i goste predstavnike  ŠRK "Smuđ" Pitomača i medije i podnio Izvještaj o radu za proteklu godinu. Rekao je da počeci društva datiraju od 1910. godine,  kada je iz sastava nekadašnjeg "Hrvatskog sokola" najprije osnovano današnje Hrvatsko pjevačko i glazbeno društvo "Sloga", a potom i Orkestar limene glazbe Pitomača.

Rekao je da broje 14 aktivnih članova. Pohvalio je sve muzičare, jer se kako je rekao, redovito odazivaju svakog ponedjeljka na probe koje održava učitelj Mišel Barović iz Zagreba. Rezultat je dobra uvježbanost glazbenika, obnovljen repertoar a istim intenzitetom nastavljaju raditi i dalje.  Rekao je da u Pitomači redovito sviraju budnice za Dan cvijeća,  za Vidovo, za Martinje. Rekao je da im nedostaju nove uniforme, posebno je izdvojio kape, jer su im postojeće dotrajale.

U izbornom dijelu skupštine odlučili su da i slijedeći mandat predsjednik udruge Limene glazbe bude Tomislav Mlinarić, a tajnik i blagajnik Darko Begović. Skupština je usvojila izvještaje, donijela plan rada i financijski plan za naredno razdoblje.

Andrija Makvić, član limene glazbe požalio se da ih ribička udruga "Smuđ" nije prošle godine pozvala na njihovu radnu akciju na uređenju jezera Graba u Križnici.

Davor Crlenjak predsjednik ŠRK "Smuđ" predložio je da donesu odluku, što je Skupština u cijelosti prihvatila, da izvrše sve pripreme i zvanično potpišu "Povelju prijateljstva", tom prigodom, a prema planu oni će im svirati na Dravskoj skeli, kod Kapele u Križnici i naravno na svečanosti u Ribičkom domu u Križnici.

 Tekst i foto: Barica Mihoković