Vijesti iz kulture

Novi broj književnog lista Matice hrvatske za umjetnost, kulturu i znanost  ˝Vijenac˝ tematski je posvećen 200. obljetnici rođenja Petra Preradovića (1818-1872).

Priskrbivši hrvatskoj književnosti najzreliju liriku njezina romantizma, Petru Preradoviću sve do Kranjčevića pripada vodeće mjesto. Od Šenoine do današnjih antologija u svakoj gotovo uvijek s desetak pjesama, legendarni pjesnik i general postao je središnje lirsko ime, obavezan autor svih dosadašnjih školskih programa - piše Vinko Brešić. Osim njega o Preradoviću pišu Goran Galić i Tihomil Maštrović.

 

 

Dana 12.06.2018. povodom dana otvorenih vrata naše Udruge posjetili su nas učenici područne škole Kladare sa svojim učiteljicama Danijelom Putnik i Mirelom Gašparić.

S ciljem promicanja kvalitetnih tekstova koji će se uglazbljeni izvoditi na pitomačkom festivalu, Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača ustanovila je nagradu „Drago Britvić“ za najbolji tekst. Nagrada se dijelila u dvije kategorije: tekst na kajkavskom narječju i tekst na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku.


U okviru svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Pitomača zaslužnima za doprinos u razvoju općine uručena su javna općinska priznanja. Zlatna plaketa “Grb Općine Pitomača” uručena je ministrici kulture Nini Obuljen-Koržinek, Srebrna plaketa Tamburaškom orkestru HRT-a, a Povelje s likom Petra Preradovića Dobrinku Vedrišu i Edvardu Željku Barčanu iz Pitomače, Josipu Mikolčiću, pomoćniku direktora TZ VPŽ iz Lukača, Siniši Krajaču iz Zagreba, Sani Lukiću iz Bjelovara, Hrvatskom radiju Studiju Osijek te Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Iste povelje dodijelit će se i učenicima OŠ Petra Preradovića Pitomača i Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače.
(www.icv.hr, zc, Foto: Foto Begović)

U petak 8.6. 2018. uspješno je provedena radionica 10 –  Život u Prekodravlju – posjet Križnici  u sklopu aktivnosti projekta B.I.R.D.S.  U prirodnom okruženju učenici naše škole  i mađarske škole Deàk Ferenc iz Barcs- a upoznali su  zaštićeni krajokraz Križnicu, zaštićeni dio Regionalnog parka Mura- Drava i prekograničnog Rezervata biosfere Mura -Drava-Dunav.  Na obalama su rijeke Drave učili o prirodnoj raznolikosti i lokalnim običajima ovog kraja. Učenici uključeni u GLOBE program Marija, Nikola i Melani poučavali su sudionike radionice GLOBE protokolima o kvaliteti vode i tla te vrstama oblaka i naoblaci. Pri tome su koristili opremu koju su nabavili za ovaj projekt. Sudionici radionice obišli su  praktikum za praktičnu nastavu učenika strukovnih zanimanja u poljoprivredi Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Praktikum se nalazi na mjestu bivše vojne karaule u Šašnatom polju na zaštićenom području Regionalnog parka Mura-Drava. Zdravko Giba, prof. pokazao  im kako njihovi vrijedni učenici održavaju školski vrt, voćnjak i oranice prema pravilima ekološke proizvodnje. Direktorica Turističke zajednice općine Pitomača Ivona Pankaz poučila je sudionike o aktivnostima TZ Pitomača, turističkoj ponudi i važnosti zaštite ovog dijela rijeke Drave. Nakon ručka u prirodi učenici odigrali su utakmicu u odbojci i pokazali spretnost skakanja u vreći i nošenju jajeta na žlici. Oduševljeni ovakvim zajedničkim druženjem i učenjem u prirodi učenici i učitelji su se  puni dojmova i pregršt fotografija vratili u poslijepodnevnim satima u Viroviticu i Barcs.

 priredila: dr.sc. Jasna Razlog-Grlica
Izvor: http://www.brlici.hr

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...