Vijesti iz kulture


U petak 8.6. 2018. uspješno je provedena radionica 10 –  Život u Prekodravlju – posjet Križnici  u sklopu aktivnosti projekta B.I.R.D.S.  U prirodnom okruženju učenici naše škole  i mađarske škole Deàk Ferenc iz Barcs- a upoznali su  zaštićeni krajokraz Križnicu, zaštićeni dio Regionalnog parka Mura- Drava i prekograničnog Rezervata biosfere Mura -Drava-Dunav.  Na obalama su rijeke Drave učili o prirodnoj raznolikosti i lokalnim običajima ovog kraja. Učenici uključeni u GLOBE program Marija, Nikola i Melani poučavali su sudionike radionice GLOBE protokolima o kvaliteti vode i tla te vrstama oblaka i naoblaci. Pri tome su koristili opremu koju su nabavili za ovaj projekt. Sudionici radionice obišli su  praktikum za praktičnu nastavu učenika strukovnih zanimanja u poljoprivredi Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Praktikum se nalazi na mjestu bivše vojne karaule u Šašnatom polju na zaštićenom području Regionalnog parka Mura-Drava. Zdravko Giba, prof. pokazao  im kako njihovi vrijedni učenici održavaju školski vrt, voćnjak i oranice prema pravilima ekološke proizvodnje. Direktorica Turističke zajednice općine Pitomača Ivona Pankaz poučila je sudionike o aktivnostima TZ Pitomača, turističkoj ponudi i važnosti zaštite ovog dijela rijeke Drave. Nakon ručka u prirodi učenici odigrali su utakmicu u odbojci i pokazali spretnost skakanja u vreći i nošenju jajeta na žlici. Oduševljeni ovakvim zajedničkim druženjem i učenjem u prirodi učenici i učitelji su se  puni dojmova i pregršt fotografija vratili u poslijepodnevnim satima u Viroviticu i Barcs.

 priredila: dr.sc. Jasna Razlog-Grlica
Izvor: http://www.brlici.hr

Dana 28. svibnja 2018. godine u akciji darivanja krvi održanoj u prostoru Općine Pitomača krv je darivalo građanstvo Pitomače. Krv je darivalo ukupno 58 darivatelja krvi i to:

Barić Maja, Bato Marko, Bašić Matija, Botković Žan, Brletić Andrija, Delić Siniša, Dvorski Tomislav, Erdelji Josip, Fras Zdravko, Futač Zlata, Greguraš Mladen, Gregurek Filip, Gregurek Luka, Gregurek TIhomir, Gucek Zdravko, Halapa Branko, Hampovčan Mladen, Hencl Marijan, Ivesa Tomislav, Jakupec Tomislav, Jug Mladen, Jung Mihael, Kalenik Ivica, Kolar Stjepan, Kontent Pero, Kovač Zdravko, Kranjc Željko, Majstor Božica, Maletić Ivan, Mihaljević Mladen, Munjeković Željko, Nemet Slavko, Novosel Ivan, Perković Hrvoje, Pintar Tihomir, Posavec Jasminka, Rakijašić Zlatko, Rengel Igor, Rengel Marin, Rukavina Lojzka, Sesvečan Zvonimir, Skec Damir, Stanec Ivan, Starčević Ivo, Tišljarec Adela, Tišljarec Branko, Veličan Petar, Veršec Božica, Veršec Željko, Zeman Ivica, Zvardon Zavodnik Lidija,Šelimber Branko, Šorgo Sanjin, Šostaric Ivan, Štukar Marijan, Švarbić Tihomir, Čop Srečko i Čubelić Miroslav. (ck-gdck-virovitica.eu)

U Pitomači, zavičaju poezije primamljive za uglazbljivanje, kakvu su stvarali velikani stiha Petar Preradović i Drago Britvić, ove godine po 26-ti puta održat će se Glazbeni festival Pjesme Podravine i podravlja PITOMAČA 2018. Kao spoj Podravine i Slavonije, Pitomača predstavlja kajkavski dio Virovitičko-podravske županije, a u programu festivala jednako je zastupljen i KAJ i ŠTO hrvatskih regija uz rijeku Dravu – Podravine, Slavonije, Baranje, Međimurja i Hrvatskog Zagorja.

Već ustaljeno, festival se održava uz Vidovo, blagdan posvećen zaštitniku pitomačke župe sv. Vidu, a ove godine to će biti 15. i 16. lipnja. Za ljubitelje lijepe panonske pjesme pripremili smo 2 festivalske večeri na kojima će biti izvedeno više od 40 pjesama za dušu. Prva večer održava se u čast zavičajne poezije našeg velikog pjesnika Petra Preradovića, koji je rođen prije 200 godinu u Grabrovnici nedaleko Pitomače, a izvodit će se pjesme s proteklih festivala koje su posvećene zavičaju.

Večer novih pjesama donosi nam 22 nove pjesme za koje je po prvi proveden novi način odabira – najprije tekst, a zatim glazba i aranžman. Jedan tekst na kajkavskom narječju i jedan tekst na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku bit će nagrađeni nagradom „Drago Britvić“ kao poticaj pjesnicima na pisanje poezije za skladanje novih skladbi.

Popis pjesama i izvođača u Večeri novih pjesama, subota 16. lipnja 2018.:

Podravinu sem zasadil vu se VID BALOG
(Vlado Smiljanić-R.Stilinović-Denis Špegelj i Vlado Smiljanić)

Oj meglica NINA KRALJIĆ
( Toni Eterović-Leonardo Baksa-Toni Eterović)

Sad sve moje postalo je tuđe STJEPAN JERŠEK ŠTEF
(Vlado Kalember-Nedo Zuban-Željko Nikolin i Darko Čuvidić)

Oči z domaje HANA HEGEDUŠIĆ
(Hrvoje Hegedušić-Radovan Novina-Hrvoje Hegedušić)

Popevajte mužikaši PODRAVSKI MUŽIKAŠI
(Dražen Žanko-Katarina Fuček-Vlado Smiljanić)

Trava, trava tak zelena KAJDA
(Vlado Smiljanić-Božica Jelušić-Vlado Smiljanić i Dubravko Češnjak)

Selski žur STJEPAN FORTUNA
(Branko Meglajec-Branko Meglajec-Kruno Gabaj)

Jaglaci VIKTORIJA KULIŠIĆ ĐENKA I RAVNICA
(Aleksandar Homoky-Nedo Zuban-Aleksandar Homoky i Stjepan Rudinski)

Tajkun RAJKO SUHODOLČAN
(Rajko Suhodolčan-Rajko Suhodolčan-Roman Gross)

Čujem zemlu kak diši LUCIJA JAKELIĆ & JENDRIN ŠKRILAK
(Davor Jendrašić-Siniša Cmrk-Davor Jendrašić)

A tebe ni ĐUKA ČAIĆ
(Ivica Jurgec-Ivica Jurgec-Ivan Mikulić)

Se je v zorju lepo IVANA MARIĆ
(Zoran Mišolongin-Đurđa Habel-Zoran Mišolongin)

Mati MIRKO ŠVENDA ŽIGA
(Siniša Leopold-Leonardo Baksa-Siniša Leopold)

To je naša Podravina FRANJO BARIĆ I KONAČARI
(Marinko Barčan-Slava Tambolaš-Marinko Barčan)

Suze sjećanja MLADEN MEDAK GAGA I BLANKA DOŠEN
(Mladen Medak-Mladen Medak-Siniša Leopold)

Ne sudite joj svirci STJEPAN LACH
(Siniša Doronjga-Rajko Stilinović-Josip Cvitanović)

Na tebe još trava miriše DRAGAN VLAJNIĆ I ŠOKCI
(Darko Marić-Darko Marić-Danijel Krmić)

Kupite mi licitare GORDANA IVANJEK
(Toni Eterović-Slavica Sarkotić-Toni Eterović)

Zestanek KRISTIJAN DOMOVIĆ
(Davor Jendrašić-Lidija Lauš Leščan-Davor Jendrašić)

Poslije svega tebi se vraćam SVIRCI MOJI
(Marinko Barčan-Draga Vranješ Vargović-Kruno Dražić)

Pjesme naše TOMISLAV TIŠLJAR
(Tomislav Tišljar-Tomislav Tišljar-Danijel Krmić)

Dida i ja PERO ROGAN
(Željko Kovačić i Pero Rogan-Željko Kovačić-Siniša Leopold)

Soliste će u večeri novih pjesama pratiti Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, a program obje večeri će snimati i emitirati Hrvatska radio televizija.

Ulaznice za obje večeri festivala koje se održavaju u sportskoj dvorani OŠ Petra Preradovića Pitomača, moći će se nabaviti od 23.svibnja u Općini Pitomača, kiosku „Vrabac“ i suvenirnici „Kušlec“, po cjeni od 25 kuna, a mogu se rezervirati putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Facebook stranice https://www.facebook.com/pitomacafestival, uz prethodnu uplatu na žiro račun festivala HR7424020061100082777.


U Domu kulture u Pitomači u srijedu, 23. svibnja, s početkom u 20 sati muzikologinja Marijana Pintar održat će predavanje “Od Josepha Haydna do Paule von Preradović”. Predavanje se kreće u vremenskom okviru (glazbeni motivi, pjesnički tekstovi, libreta, povijesna tematika) od 1797. godine, kad je Joseph Haydn skladao himnu Habsburške monarhije, s melodijom istovjetnom jednom napjevu gradišćanskih Hrvata, do 1947. godine, kad je za novu himnu Republike Austrije tekst napisala pjesnikinja Paula pl. Preradović, unuka pjesnika Petra Preradovića. (www.icv.hr)
Hrvatsko pjevačko i glazbeno društvo “Sloga” Pitomača povodom Majčinog dana održalo je koncert u pitomačkoj Župnoj crkvi Svetog Vida. Na koncertu, osim domaćina, nastupili su i HPD Graničar iz Nove Gradiške, Limena glazba Pitomača, Zbor OŠ Petra Preradovića, Glazbeni sastav Gorbonuk iz Kloštra Podravskog, Gradsko pjevačko društvo Zrinski iz Slatine, Crkveni zbor župne crkve sv. Vida i Dječji crkveni zbor Vitus.
(www.icv.hr, ml; foto: FotoBegović)

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Predavanje o Zlatnoj žutici vinove ...

Predavanje "Zlatna žutica vinove ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

Predavanje o Zlatnoj žutici vinove ...

Predavanje "Zlatna žutica vinove ...