Rad općinske uprave


Početnom konferencijom, koja je održana u Vijećnici Općine Pitomača, započeo je projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Potočnica. Nositelj projekta je Općina Pitomača, a projekt je prijavila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Energetskom obnovom, obnovit će se zgrada Dječji vrtić „Potočnica“ koja je izgrađena 2006. godine. U cijelom vrtiću boravi ukupno 155 djece, 21 zaposlena osoba od čega su 15 odgajatelja i 6 tehničko-pomoćnog osoblja.

Moglo se to čuti na početnoj konferenciji ovog projekta na kojoj je o projektu govorio načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, uz nazočnost, između ostalih, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Marija Klementa, predstavnika Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Dječjeg vrtića.

Projektom će se, uz postizanje ušteda, provođenjem mjera povećati udobnost i komfor uz optimalnu potrošnju energije, što će rezultirati povećanjem učinkovitosti odgoja. Cilj projekta je kroz energetsku obnovu zgrade dječjeg vrtića, osigurati uvjete za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini više od 50 posto u odnosu na godine prije provedbe projekta.

Kroz građevinske radove poboljšat će se toplinska zaštitna ovojnica, toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija krovišta iznad grijanog prostora, a postavit će se i novi sustav rasvjete, pa će Dječji vrtić Potočnica koji je danas kategoriziran u D energetski razred, nakon obnova, čija provedba je do 31. siječnja 2019. godine, biti u B razredu. Vrijednost projekt iznosi 870.678,42 kuna, a bespovratna sredstva odobrena su u iznosu od 504.993,21 kuna.

Općini Pitomača, posrednička tijela na projektu bit će: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu projekta, nabavit će se i jedna privremena informacijska ploča,jedna ploča na Brailleovom pismu kao horizontalna mjera, jedna trajna ploča ili pano. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


U četvrtak 01.02.2018. na igralištu NK Pitomača sastali su se predstavnik Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza Đuro Bukvić, predsjednik nogometnog kluba Pitomača Denis Nemčević te načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić. Razlog sastajanja bila je Zamolba nogometnog kluba Pitomača prema Županijskom nogometnom savezu Virovitičko-podravske županije te Hrvatskom nogometnom savezu za sufinanciranje igrališta sa umjetnom travom.

Pročitajte što su o navedenom projektu Izjavili Denis Nemčević, Đuro Bukvić i Željko Grgačić.

DENIS NEMČEVIĆ: Zahvaljujem se gospodinu Đuri Bukviću kao predstavniku Hrvatskog nogometnog saveza koji je došao posjetiti Nogometni klub Pitomača povodom nadolazeće proslave 100-te godišnjice kluba koja će biti 2021. godine. Sukladno toj obljetnici pripremamo neke novosti kao što su sređivanje prostorija nogometnog kluba, te opremanje pomoćnog igrališta umjetnom travom što će biti sufinancirano uz pomoć Hrvatskog nogometnog saveza i Županijskog nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije sa Đurom Bukvićem na čelu.

ĐURO BUKVIĆ:  Iskazan je interes Nogometnog kluba Pitomača, jednog od najstarijih klubova na prostorima Virovitičko-podravske županije za realizaciju projekta nogometnog igrališta sa umjetnom travom. Došao sam danas ovdje da vidimo što, kako i na koji način da pripremimo stogodišnjicu kluba koja je 2021. godine. Pred nama je period od 2,5 godine upravo u ovom segmentu uređenja infrastrukture. Hrvatski nogometni savez je na svojoj skupštini, na sjednici Izvršnog odbora, čiji sam član, donio odluku da u iduće 4 godine idemo u izgradnju infrastrukture kako prvoligaških klubova tako i amaterskih klubova preko Županijskih nogometnih saveza. Ovom prilikom iskazan je interes Nogometnog kluba Pitomača te očekujemo od gospodina Grgačića, načelnika Općine Pitomača da u nadolazećem periodu riješi imovinsko-pravne odnose, tj. da se sve stavi 1/1 na Općinu Pitomača i  da toga momenta ide pismo namjere prema Županijskom nogometnom savezu i Hrvatskom nogometnom savezu da bi mogli ući u sufinanciranje igrališta sa umjetnom travom. Za sada su nagađanja da bi to bilo igralište dimenzija 60x40 metara sa kompletnom infrastrukturom, sa zaštitnim mrežama, novim golovima i sa svim što ide u tom segmentu ili kada to pogledamo podijeljeno, to su 3 igrališta 40x20 metara. Znači da se definitivno škola nogometa koja je ovdje prisutna i gdje je jedna od rijetkih Općina koja ulaže u mlade da bi mogli raditi na zadovoljstvo svog nogometnog kluba i da bi mogle izlaziti nove generacije mladih igrača koji bi poslije stasali u sada četvrtoligašu Pitomači. Očekujem u periodu koji nailazi od Nogometnog kluba Pitomača da do 2021. imamo trećeligaša te smatram da je Nogometnom klubu Pitomača tamo i mjesto. Puna potpora Hrvatskog nogometnog saveza, Županijskog nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije, mene kao člana Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i prvoga među jednakima u Županijskom nogometnom savezu Virovitičko-podravske županije.

ŽELJKO GRGAČIĆ: Nadam se da ćemo uskoro uz projektnu dokumentaciju, uz pomoć Nogometnog kluba Pitomača, Županijskog nogometnog saveza Virovitičko-podravske županije, kao i Hrvatskog nogometnog saveza u  vidu Đure Bukvića odraditi ovaj projekt za koji ne moram puno govoriti koliko će značiti kako za Nogometni klub Pitomača, tako i za svu našu djecu koja će koristiti ovakva prekrasna igrališta. Zahvaljujem se Đuri Bukviću i našem predsjedniku Nogometnog kluba Pitomača Denisu Nemčeviću koji su pokrenuli ovaj projekt i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama kako Općina Pitomača tako i Nogometni klub Pitomača, Županijski nogometni savez Virovitičko-podravske županije i Hrvatski nogometni savez odraditi ovaj prekrasan projekt.


Obavještavamo sve udruge s područja općine Pitomača da je Općina Pitomača raspisala javne natječaje za financiranje javnih potreba Općine Pitomača u području sporta, kulture i ostalih društvenih djelatnosti u 2018. godini. Svi potrebni obrasci dostupni su na web stranici Općine Pitomača, pod javnim natječajima. Rok za podnošenje prijava je zaključno do 28. veljače 2018. godine.


Ministarstvo kulture objavilo je raspored sredstava za programe „investicijske potpore“ u 2018. godini. Tako je Državni arhiv u Virovitici, za nabavu informatičke opreme dobio 35.000,00 kuna. Istodobno Centru za kulturu Drago Britvić iz Pitomače, za obnovu Doma kulture namijenjeno je 250.000,00 kuna.

Gradska knjižnica Slatina za adaptaciju prostora i nabavku informatičke opreme dobila je 410.000,00 kuna. Gradska knjižnica i Gradski muzej Virovitica dobili su po 10.000,00 kuna za nabavu informatičke opreme. Kazalištu Virovitica namijenjeno je 250.000,00 kuna za uređenje kazališta.

Istodobno, Pučko otvoreno učilište Slatina je dobilo 200.000,00 kuna za uređenje kino dvorane, dok je Zavičajni muzej Slatina dobio 200.000,00 kuna za adaptaciju i uređenje muzeja. Cijeli popis može se vidjeti ovdje. (www.vpz.hr, Fotografija: Tportal.hr)

Općina Pitomača korak je bliže ostvarenju više od 16 milijuna kuna vrijednog projekta kojim će u budućnosti Križnica postati središte turizma općine Pitomača.

S 92 od mogućih 100 bodova projekt ”Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav”, čiji su partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Općine Pitomača, uspješno je prošao fazu provjere prihvatljivosti te je upućen u treću fazu koja se odnosi na provjeru izdataka. Projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača, a prilikom podnošenja prijave, projekt je bio ”težak” više od 16 milijuna kuna.

Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bit će smješten na području značajnog krajobraza Križnice, ekološke mreže Natura 2000 i Regionalnog parka Mura-Drava. Kroz provedbu planiranih aktivnosti rekonstruirat će se stara zgrada karaule, u kojoj je kasnije bila smještena i područna škola te će se opremiti Centar, urediti perivoj, uspostaviti poučne pješačko biciklističke staze, opremiti istraživačka stanica te kreirati rekreativno-turistički sadržaji. Uređenjem prostora Centra, kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način, pripremom i provedbom edukativnih radionica i programa škole u prirodi te kroz aktivnosti usmjerene na promociju odredišta prirodne baštine promicat će se zaštita, valorizacija, edukacija i održivo upravljanje Centrom. Kompletan prostor Centra bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a na raspolaganju će imati i educirane turističke vodiče.

Izgradnjom Centra za posjetitelje Križnica s popratnim sadržajima uspostavit će se turistička infrastruktura namijenjena velikom broju posjetitelja različitih profila čineći ga prepoznatljivim turističkim odredištem Virovitičko-podravske županije što će doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

(www.vpz.hr)

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...