Rad općinske uprave


Ministarstvo turizma odobrilo je sufinanciranje projekta Postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikla na cikloturističkim odmorištima u Špišić Bukovici i Pitomači temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini.

Projekt ukupne vrijednosti 248.750,00 kn, Ministarstvo turizma sufinanciralo je u iznosu od 139.300,00 kn. Nositelju projekta, Općini Špišić Bukovici te partneru, Općini Pitomači odobrenim sredstvima omogućiti će se postavljanje stanica za iznajmljivanje klasičnih bicikla i e-bicikla na cikloturističkom odmorištu Kurija Špišić u Špišić Bukovici i u Pitomači na lokalitetu Banov Brod. Pored postavljenih stanica za iznajmljivanje, biti će osigurani klasični bicikli te e-bicikli s pripadajućim sustavom terminala za iznajmljivanje na lokacijama, zatim web stranica te mobilna aplikacija za učinkovitije iznajmljivanje bicikla turistima. Stanice za iznajmljivanje bicikla na cikloturističkim odmorištima u Špišić Bukovici i Pitomači sa svim navedenim planiranim komponentama predstavljati će visoku razinu turističke i cikloturističke infrastrukture popraćenu pristupačnim i ekološki učinkovitim suvremenim tehnologijama. Uspješno sufinanciran projekt izradila je tvrtka DRAFT d.o.o.


Temeljem odredbi Zakona o prostornom uređenju („Narodne novine“, broj 153/13.- članak 102. stavak 3.,  65/17.), Jedinstveni upravni odjel Općine Pitomača u svojstvu nositelja izrade  objavljuje  Izvješće o javnoj raspravi o prijedlogu IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Pitomača .


Izvješće o javnoj raspravi o prijedlogu IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Pitomača možete pogledati ovdje.

U srijedu 4. travnja, s početkom od 9,00 sati, započet će radovi na izgradnji vodoopskrbe visoke zone naselja Velika Črešnjevica, Sedlarica i Turnašica, na lokaciji Vodospremnik Sedlarica. Građevinsku dozvolu za ove radove izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije. Investitor je tvrtka Vodakom iz Pitomače.

Vrijednost projekta iznosit će oko 4.000.000,00 kuna, a izgradit će se 17 kilometara vodoopskrbne mreže, te jedna prepumpna stanica. Sustav vodoopskrbe Općine Pitomača je koncipiran s izvorištem na vodocrpilištu „Pitomača“.

Kako su završili radove na vodospremniku „Sedlarica“, stekli su se svi preduvjeti za opskrbu vodom svih rubnih dijelova naselja od Velike Črešnjevice preko Sedlarice do Turnašice. Naime, za potrebe opskrbe vodom visoke zone naselja Velika Črešnjevica, Sedlarica i Turnašica potreban je novi vodoopskrbni sustav koji bi zadovoljio sve potrebne kriterije, a isto će se realizirati spajanjem na postojeći – izvedeni sustav vodoopskrbe. Kako bih se zadovoljili svi uvjeti na novom sustavu će se nalaziti jedna prepumpna stanica i to u naselju Sedlarica koja će svojim radom zadovoljiti kapacitetom vode svaki objekt koji se nalazi na navedenoj visokoj zoni. (www.vpz.hr)


Općinski načelnik Općine Pitomača donio je Odluku kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Općine Pitomača za razdoblje od 2017. do 2022. godine

Cijelu odluku možete pogledati ovdje.

U Grabrovnici, rodnom mjestu Petra Preradovića, održana je svečana akademija kojom prigodom je obilježeno 200 godina od rođenja ovog velikog hrvatskog pjesnika. U njegovoj rodnoj kući koja je prije 50 godina zaštićena kao spomenik kulture, svečana akademija je održana uz pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednik Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz supokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača, a u suorganizaciji velikog dijela svih događanja uključila se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Matica hrvatska. Organizaciju događaja je potpisao Centar za kulturu Drago Britvić Pitomača.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, između ostalih, svečanoj akademiji su nazočili: ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Vesna Bedeković saborska zastupnica i predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, te predsjednica Odbora za obilježavanje obljetnice, saborski zastupnik i predsjednik odbora za ratne veterana Hrvatskog sabora i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici, Marijo Klement i Igor Pavković, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, austrijski potomci Petra Preradovića, gradonačelnik mađarskog grada Csurgó Füstös János, mnogobrojni mještani Grabrovnice.

Petar Preradović, rođen u Grabrovnici 19. ožujka 1818., bio je general, hrvatski pjesnik i prevoditelj, jedan od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti svoga doba, ubraja se u najznačajnije pjesnike hrvatskoga romantizma. Svojim je pjesmama, kao član Ilirskog pokreta izražavao brigu za hrvatski jezik te privrženost slavenskoj koncepciji i iskreno domoljublje. Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor prihvaćajući pokroviteljstvo nad obilježavanjem 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, iskazali su veliko poštovanje kako samom pjesniku, tako i njegovu zavičaju u kojem se nalazimo.

U spomenu na ime i djelo Petra Preradovića značajnu ulogu ima Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Povjesnica ovog doma i naselje Grabrovnice pamte 1909. godinu kada je prvi Veliki meštar Družbe otkrio spomen ploču koja je zahvaljujući dobrim i hrabrim ljudima ostala sačuvana, a zaslugom Zmajskog stola u Virovitici i danas ponosno stoji na pročelju ovog doma.

O liku i djelu na svečanosti su govorili, predsjednica Odbora za obilježavanje obljetnice, saborska zastupnica Vesna Bedeković, Veliki meštar Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja” Nevio Šetić, sin Luke Hrvatića, jednog od promicatelja ideja i djela Petra Preradovića profesor Neven Hrvatić, potpredsjednik Matice Hrvatske Stipe Botica, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.

Na svečanosti je naglašeno i kako će se europskim sredstvima, rodna kuća Petra Preradovića, trošni objekt iz 18. stoljeća rekonstrukcijom pretvoriti u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje. Svečanost su glazbenim programom, uglazbljenim stihovima Petra Preradovića uveličali sopranistica Kristina Domović u pratnji klavijaturistice Sanje Spahija te zagrebački Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva na čelu sa zborovođom Josipom Degl’Ivellio.
(www.icv.hr, zc, Fotografije: FotoBegović i Kristijan Toplak)

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Predavanje o Zlatnoj žutici vinove ...

Predavanje "Zlatna žutica vinove ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

Predavanje o Zlatnoj žutici vinove ...

Predavanje "Zlatna žutica vinove ...