Rad općinske uprave


Temeljem odredbi Zakona o prostornom uređenju („Narodne novine“, broj 153/13.- članak 102. stavak 3.,  65/17.), Jedinstveni upravni odjel Općine Pitomača u svojstvu nositelja izrade  objavljuje  Izvješće o javnoj raspravi o prijedlogu IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Pitomača .


Izvješće o javnoj raspravi o prijedlogu IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Pitomača možete pogledati ovdje.

U srijedu 4. travnja, s početkom od 9,00 sati, započet će radovi na izgradnji vodoopskrbe visoke zone naselja Velika Črešnjevica, Sedlarica i Turnašica, na lokaciji Vodospremnik Sedlarica. Građevinsku dozvolu za ove radove izdao je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije. Investitor je tvrtka Vodakom iz Pitomače.

Vrijednost projekta iznosit će oko 4.000.000,00 kuna, a izgradit će se 17 kilometara vodoopskrbne mreže, te jedna prepumpna stanica. Sustav vodoopskrbe Općine Pitomača je koncipiran s izvorištem na vodocrpilištu „Pitomača“.

Kako su završili radove na vodospremniku „Sedlarica“, stekli su se svi preduvjeti za opskrbu vodom svih rubnih dijelova naselja od Velike Črešnjevice preko Sedlarice do Turnašice. Naime, za potrebe opskrbe vodom visoke zone naselja Velika Črešnjevica, Sedlarica i Turnašica potreban je novi vodoopskrbni sustav koji bi zadovoljio sve potrebne kriterije, a isto će se realizirati spajanjem na postojeći – izvedeni sustav vodoopskrbe. Kako bih se zadovoljili svi uvjeti na novom sustavu će se nalaziti jedna prepumpna stanica i to u naselju Sedlarica koja će svojim radom zadovoljiti kapacitetom vode svaki objekt koji se nalazi na navedenoj visokoj zoni. (www.vpz.hr)


Općinski načelnik Općine Pitomača donio je Odluku kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Općine Pitomača za razdoblje od 2017. do 2022. godine

Cijelu odluku možete pogledati ovdje.

U Grabrovnici, rodnom mjestu Petra Preradovića, održana je svečana akademija kojom prigodom je obilježeno 200 godina od rođenja ovog velikog hrvatskog pjesnika. U njegovoj rodnoj kući koja je prije 50 godina zaštićena kao spomenik kulture, svečana akademija je održana uz pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednik Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz supokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača, a u suorganizaciji velikog dijela svih događanja uključila se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Matica hrvatska. Organizaciju događaja je potpisao Centar za kulturu Drago Britvić Pitomača.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, između ostalih, svečanoj akademiji su nazočili: ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Vesna Bedeković saborska zastupnica i predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, te predsjednica Odbora za obilježavanje obljetnice, saborski zastupnik i predsjednik odbora za ratne veterana Hrvatskog sabora i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici, Marijo Klement i Igor Pavković, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, austrijski potomci Petra Preradovića, gradonačelnik mađarskog grada Csurgó Füstös János, mnogobrojni mještani Grabrovnice.

Petar Preradović, rođen u Grabrovnici 19. ožujka 1818., bio je general, hrvatski pjesnik i prevoditelj, jedan od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti svoga doba, ubraja se u najznačajnije pjesnike hrvatskoga romantizma. Svojim je pjesmama, kao član Ilirskog pokreta izražavao brigu za hrvatski jezik te privrženost slavenskoj koncepciji i iskreno domoljublje. Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor prihvaćajući pokroviteljstvo nad obilježavanjem 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, iskazali su veliko poštovanje kako samom pjesniku, tako i njegovu zavičaju u kojem se nalazimo.

U spomenu na ime i djelo Petra Preradovića značajnu ulogu ima Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Povjesnica ovog doma i naselje Grabrovnice pamte 1909. godinu kada je prvi Veliki meštar Družbe otkrio spomen ploču koja je zahvaljujući dobrim i hrabrim ljudima ostala sačuvana, a zaslugom Zmajskog stola u Virovitici i danas ponosno stoji na pročelju ovog doma.

O liku i djelu na svečanosti su govorili, predsjednica Odbora za obilježavanje obljetnice, saborska zastupnica Vesna Bedeković, Veliki meštar Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja” Nevio Šetić, sin Luke Hrvatića, jednog od promicatelja ideja i djela Petra Preradovića profesor Neven Hrvatić, potpredsjednik Matice Hrvatske Stipe Botica, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.

Na svečanosti je naglašeno i kako će se europskim sredstvima, rodna kuća Petra Preradovića, trošni objekt iz 18. stoljeća rekonstrukcijom pretvoriti u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje. Svečanost su glazbenim programom, uglazbljenim stihovima Petra Preradovića uveličali sopranistica Kristina Domović u pratnji klavijaturistice Sanje Spahija te zagrebački Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva na čelu sa zborovođom Josipom Degl’Ivellio.
(www.icv.hr, zc, Fotografije: FotoBegović i Kristijan Toplak)


U Zlatnom klasu u Otrovancu na području općine Pitomača, je održana prva u nizu manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“ koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Bio je to svojevrsni „radni ručak s ministrom Tomislavom Tolušićem“, nastavku „Doručku s hrvatskih farmi“. U Zlatnom klasu, uz ministra Tomislava Tolušića, bili su i pomoćnik ministra Krešimir Ivančić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić, njen pomoćnik Antun Vujić. Saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković. Bio je tu i Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi pomoćnici, Marijo Klement i Darko Žužak. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i Slatine Denis Ostrošić, kao i niz načelnika s područja Virovitičko-podravske županije, predvođenih domaćinom, Željkom Grgačićem, načelnikom Općine Pitomača. Osim njega, bili su i: Hrvoje Miler (Špišić Bukovica), Siniša Horvat (Suhopolje), Berislav Androš (Sopje), Marko Ajček (Gradina), Mirko Rončević (Čađavica), Mato Damjan (Crnac), Milan Dundović (Mikleuš), Mirko Mališ (Čačinci), Tomislav Bračun (Nova Bukovica), Tomislav Durmić (Zdenci).

Inače, iznimno posjećenu radionicu održali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u EU.

Potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno se utječe na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno se pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru tako i u prehrambenoj industriji.

Nazočnima se prvi obratio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
– I danas ovdje možemo vidjeti domaće lokalne proizvode koji se mogu proizvesti ovdje na području Virovitičko-podravske županije, kao i općine Pitomača. Bile su danas i radionice iz ruralnog razvoja, a svi zainteresirani za povlačenje EU sredstava mogu se javiti u našu regionalnu razvojnu agenciju VIDRA-u, ali i ostale razvojne agencije. LAG-ove kako bi u budućnosti prošlo što više projekata s područja Virovitičko-podravske županije jer svima nama je cilj da naši poljoprivredni proizvođači što bolje žive od svojih proizvoda – podcrtao je Igor Andrović.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Zdravko Barać je između ostalog kazao.
– Ovaj „radni ručak“ je svojevrsni nastavak „Doručka s hrvatskih farmi“. I ovom novom promotivnom kampanjom predstavljamo sve one koji nose naše oznake kvalitete. Što znače ovakve promotivne kampanje? Primjerice, tijekom 2017. godine zahvaljujući „Doručku s hrvatskih farmi“, imali smo 30 posto više označenih korisnika. Potrošače sve više zanima što jedu, zanimaju ih svi segmenti proizvodnje, od polja do stola – istaknuo je Barać.

Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.
– Raspisujemo 30-tak natječaja za projekte ruralnog razvoja za što smo u 2018. osigurali 3,7 milijardi kuna. Samo u Virovitičko-podravskoj županiji kroz mjere Programa ruralnog razvoja ukupno je ugovoreno 420 milijuna kuna projekata. Sve mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede u mom mandatu donijelo i provodi imaju za cilj povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje. Smatram da je uza sve zakone i pravilnike kojima smo to regulirali, potrebno stalno informirati građana o vrijednosti i kvaliteti domaće hrane. Zakon o zemljištu ovaj tjedan stupa na snagu, pa ćemo na ovim radionicama okupiti predstavnike jedinica lokalne samouprave koje kreću s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem po kojima će raspisivati natječaje i dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima – izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Pitomači. (www.mps.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Željka Đaković)

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...