Naselja

Naselje Dinjevac smješteno je zapadno od mjesta Pitomača od koje je udaljeno 5 km. Mještani Dinjevca uglavnom se bave poljodjelstvom, odnosno ratarstvom, stočarstvom i povrtlarstvom. Dinjevac pripada župi "Svetog Benedikta i Žalosne Gospe" iz Kloštra Podravskog koja je osnovana 1702. godine.

Naselje Pitomača je gospodarsko, kulturno, obrazovno i upravno središte općine Pitomača. Površina naselja je 46,56 km2 (29,44 % od područja općine). Broj stanovnika prema popisu iz 2011. godine je 5 646.

Grabrovnica se nalazi uz zapadnu granicu općine Pitomača. Na brežuljku usred sela, pod krošnjama stoljetnih lipa dominira Muzej hrvatskog pjesnika Petra Preradovića. Preradovićev muzej u Grabrovnici otvoren je u obnovljenom pjesnikovom rodnom domu 1968. godine. Isti je osim kulturno-povijesnog spomenika i mjesto za sastajanje mladeži KUD-a "Petar Preradović".

Sedlarica se smjestila 6 km južnije od mjesta Pitomače, podno obronaka Bilogore u podnožju vinorodnog Aršanja. U mjestu je najstarija aktivna udruga DVD "Sedlarica", osnovana 1937. godine. Osim vatrogasaca, aktivno djeluju još NK "Aršanj"...

Naselje Kladare smješteno je zapadno od naselja Pitomače. Kroz dio mjesta prolazi Podravska magistrala, a središte mjesta nalazi se nešto sjevernije. Kladare se prvi put spominju 1733. godine. Nešto sjevernije od današnjeg mjesta Kladara, na jednoj pješčanoj uzvisini, mogu se i danas pronaći ostaci spaljenog naselja (grnčarija i sl.).

Mjesto Stari Gradac najveće je od dvanaest mjesta koja pripadaju općini Pitomača, a nalazi se na istočnom dijelu općine. Kroz mjesto prolazi glavna prometnica, Podravska magistrala. Stari Gradac je udaljen od Pitomače 6 km, a od Virovitice 14 km, smješten je na prostoru između rijeke Drave (3 km do Drave) i blagih vinorodnih padina Bilogore.

Križnicu s jugozapadne strane omeđuje rijeka Drava, a sa sjeveroistočne mađarsko-hrvatska granica koja djelomično prolazi starim tokom Drave. Važno je napomenuti da ova granica datira još od prije nekoliko stoljeća. Prometna komunikacija Pitomače i Križnice odvija se skelom i pješačkim visećim mostom.

Starogradački Marof udaljen je 9 km od Pitomače. Prema popisu iz 2011. godine ima 247 stanovnika. U zapisima iz 1900. godine pojavljuje se pod nazivom Novi Marof, a do 1981. godine kao Marof Starogradački.

Mala Črešnjevica udaljena je 11 km od središta općine Pitomače. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 199 stanovnika. Na istom mjestu nekad je bilo srednjovjekovno naselje Chresno (Čresno), koje su kao i druga u to vrijeme Turci srušili i spalili, a ljudi se raselili bježeći pred Turcima u obližnju Ugarsku, Moravsku i šume u okolici M.Črešnjevice.

Turnašica je smještena nekoliko kilometara južnije od sjedišta općine, sa rodnim poljima u ravnoj Podravini, sa vinogradima i voćnjacima na obroncima Bilogore. Vrijedni i marljivi mještani uglavnom se bave poljoprivredom, a uzgajaju duhan, povrće, žitarice, voće, te vinovu lozu, od koje spravljaju kvalitetno vino. Danas u Turnašici, prema popisu iz 2011. godine, živi 333 stanovnika.

Otrovanec je smješten južno od mjesta Pitomača prema Bilogori. Svoje korijene Otrovanec ima vezane još uz staro antičko naselje, vjerojatno antičku Ioviu (Joviju) koja je postojala do III. ili IV. stoljeća, a nalazila se na najjužnijem dijelu današnjeg Otrovanca. U Otrovancu je pronađen i jedan od najvećih numizmatičkih nalaza iz tog doba (III. stoljeće).

Velika Črešnjevica je podbilogorsko mjesto čiji naziv nosi ime jednog voća (črešnja, odnosno trešnja). Nastala je između 1690. i 1710. godine, ali je okolica mjesta bila nastanjena još u neolitu i rimskom vremenu, što se može dokazati po velikom broju keramike i novca pronađenog iz tog vremena. Danas, kada se provezete ovim mjestom, sigurno će Vas se dojmiti brojni mostovi koji su se naredali dužinom cijelog mjesta. Mjesto ima četverorazrednu područnu osnovnu školu čiji korijeni datiraju iz 1790. godine.

Tko je online

Imamo 7 gostiju i nema članova online