Vijesti

Nakon 5. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u Vinkovcima, a uz nazočnost, između ostalih, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, kao i potpredsjednika Vlade RH Tomislava Tolušića i Predraga Štromara, te ministara, Dražena Bošnjakovića, Darka Horvata, Olega Butkovića, Tomislava Ćorića, ministrica, Gabrijele Žalac, Nade Murganić i Nine Obuljen Koržinek, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, kao i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, potpisani su ugovori za tri iznimno važna projekta na području Virovitičko-podravske županije ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava veće od 47 milijuna kuna.

Tako su potpisani ugovori za sljedeće projekte: Posjetiteljski centar “Dravska priča” u Noskovačkoj Dubravi 13.790.113,50 kuna (nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, uz suradnju razvojne agencije VIDRA, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, te su navedene organizacije istovremeno i projektni partneri, dok su suradnici u projektu, Prirodoslovno matematički fakultet u Osijeku, Odsjek za biologiju te Udruga osoba s invaliditetom Slatina), “Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav“ – 15.510.894,61 kuna (nositelj je Općina Pitomača, projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica općine Pitomača) i EPIcentar Sequoia Slatina 20.748.816,66 kuna (nositelj projekta je Grad Slatina, a partneri će biti: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica grada Slatine. Projekt je pripremila Gradska razvojna agencija Slatina uz VIDRA-u Agenciju za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Ugovore su potpisali: ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo (Dravska priča), načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić (Križnica) i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić (EPIcentar Sequoia).

Ovi projekti prijavljeni su na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova ispunio je uvjete za financiranje iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Prioritetna os 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Investicijski prioritet 6c „Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine.“ (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Ministarstvo kulture Općini Pitomača odobrilo je sufinanciranje projekta „Naš hod kroz vremeplov“ u iznosu od 122.737,21 kn. Odobrena sredstva ostvarena su prijavom na otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+, UP.02.1.1.03 u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020. Projektom će se u suradnji Općine Pitomača s partnerima udrugom „Čuvarice kulturne baštine“ Kladare i Udrugom umirovljenika Hrvatske Općine Pitomača održati radionice pjevanja i plesanja te slikanja. Ideja projekta je povezivanje i umrežavanje lokalnih dionika na području općine Pitomača, ali i županije radi doprinosa cjelokupnoj zajednici kojom se utječe na povećanje socijalne uključenosti osoba starijih od 54 godine kroz umjetničko i kulturno stvaralaštvo. Projektni prijedlog uspješno je izradila tvrtka DRAFT d.o.o.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o financiranju projektnog prijedloga "Centar za posjetitelje Križnica - Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav", KK.06.1.2.0018, te je Općini Pitomači, kao nosiocu projekta, te projektnim partnerima Javna ustanova ua upravljenje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županiji i Turističkom zajednicom općine Pitomača, dodijeljen ukupni iznos od 13.184.260,41 kuna.

Sredstva su osigurana kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Europskog fonda za regionalni razvoj (EFFR)
Na izletištu kod križničkog mosta na području općine Pitomača, u okviru međunarodne akcije za očuvanje rijeka – Big jump (Veliki skok), točno u 15 sati, deseci su simbolično skočili u rijeku Dravu i tako poslali poruku o ljepoti krajolika i prirodnom bogatstvu Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav koji je potrebno sačuvati za buduće generacije. Proslavu je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović te najavio veliki skok.

TZ područja Dravski peski, TZ Grada Đurđevca, TZ Općine Pitomača, Nippy adventures i Etno kuće obitelji Karlovčan, organizirali su Gastro etno-eno biciklijadu pod nazivom Bajsom i žlicom po Podravini te Drava kanuing 2018., odnosno spuštanje kanuima rijekom Dravom od Brodića pa do Križnice kanuing stazom Drava Tour adventure. Dio se pak posjetitelja od Brodića do Križnice otisnuo brodom, ploveći uz obalu rijeke.

Odigran je i turnir u odbojci na pijesku. Prijavljeno je osam ekipa, a nakon odigravanja utakmica po skupinama, polufinalnih i finalnih mečeva redoslijed polufinalista je sljedeći:

1. Nije problem

2. Pustara

3. Silosi Pitomača

4. Jada Gulješ

Za pobjedničku ekipu "Nije problem" su igrali: Zlatko Rakijašić, Tihomir Gregurek, Filip Gregurak i Bruno Kržak.

 

Svi su sudionici sudjelovali na Big jumpu, velikom skoku koji se tradicionalno održava u Križnici kraj Pitomače.

Tamo se u ljepoti krajolika uz Dravu skupilo nekoliko stotina ljudi koji su uživali u druženje, suncu i svježem zraku.  Bilo je tu eko radionica i igara za djecu, dobre glazbe, a domaćini su za sve pripremili fini grah.

 (podravina.hr, fotoBegović)

Na ribnjaku Šodrana proteklog je vikenda održano prvo kolo općinske lige u organizaciji ZŠRK Općine Pitomača.

SEKTOR A

 1. mjesto – Mladen Rakarić (Greda Pitomača)
 2. mjesto – Slavko Jakupec (LU Vidra Pitomača)
 3. mjesto – Alen Begović (Smuđ Križnica)

SEKTOR B

 1. mjesto – Marko Jug (Smuđ Križnica)
 2. mjesto – Josip Kovačić (Šaran Pitomača)
 3. mjesto – Josip Jakupec (LU Vidra Pitomača)

SEKTOR C

 1. mjesto – Željko Salaj (“Križnica” Križnica)
 2. mjesto – Darko Begović (Šaran Pitomača)
 3. mjesto – Zdenko Barčan (LU Vidra Pitomača)

Ekipe koje se natječu u sezoni općinske lige: ŠRK “Greda” Pitomača, ŠRK “Šaran” Pitomača, LU “Vidra” Pitomača, ŠRK “Smuđ” Križnica, ŠRK “Križnica” Križnica.

(www.icv.hr, Fotografija: foto Begović)Temeljem Sporazuma Općine Pitomača i Srednje škole Stjepana Sulimanca, ove školske godine svi učenici koji upišu prvi razred u pitomačkoj srednjoj školi ostvaruju pravo na subvenciju za kupnju udžbenika i školske opreme od Općine Pitomača u iznosu od 300kn.

Na taj način Općina Pitomača želi olakšati roditeljima čija djeca prvi put upisuju prvi razred srednje škole. Isplata subvencije od 300kn će biti krajem kolovoza nakon što završe svi upisni rokovi o čemu ćete biti naknadno obavješteni.

 • Najnovije vijesti
 • Najčitanije vijesti

Memorijalni turnir ˝Zdravko ...

U nedjelju 12.08.2018. u ...

Memorijalni turnir ˝Zdravko ...

U nedjelju 12.08.2018. u ...

Tko je online

Imamo 9 gostiju i nema članova online