Vijesti

U Zagrebu je, 3. srpnja, u organizaciji tjednika Lider, održana 5. konferencija o izvozu: Pametni znaju čemu služi izvoz. U uvodnom dijelu konferencije glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je važnost izvoza za rast BDP-a. Ujedno je istaknuo, da izvoz ne smije biti marginaliziran, već mora imati status u medijima i svim relevantnim čimbenicima, kao što to npr. ima turizam. Tako bi npr. među top vijestima trebala biti informacija da je Spider grupa iz Pitomače izvezla prvi kontejner kamilice u Keniju.

U okviru konferencije održana su tri okrugla stola, s temama:
– Mogućnosti financiranja i osiguranja izvoznih poslova,
– Upravljanje ključnim ljudima u uvjetima nedostatka radne snage i
– Digitalizacija, robotika i umjetna inteligencija kao faktor konkurentnosti.

Na okruglom stolu, na temu: Upravljanje ključnim ljudima u uvjetima nedostatka radne snage sudjelovao je i predsjednik Uprave Spider grupe Denis Nemčević, koji je istakao da su suočeni s tržnom utakmicom na globalnoj razini, gdje su im konkurenti, tvrtke iz zemalja u kojima su primanja zaposlenih, kao npr. u Indiji, niža i do 80%. Osim Denisa Nemčevića, na konferenciji su prisustvovali, iz Spider grupe: potpredsjednica Uprave Jasna Nemčević i referent prodaje Maja Nemčević, direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura i ostali predstavnici poslovne zajednice s područja Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr)

Na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, koja je održana uz predsjedavanje predsjednika Mirana Janečića, kao i nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih zamjenika, Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića, donesena je odluka o dodjeli javnih priznanja Virovitičko-podravske županije.

Tako će na svečanoj sjednici Županijske skupštine, a u prigodi obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, Zlatna plaketa, kao najviši izraz priznanja za izuzetne zasluge i doprinos općem napretku, razvoju i ugledu Virovitičko-podravske županije, dodijeliti potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Godišnje nagrade dobit će: Robert Romić (za iznimne rezultate i doprinos razvoju poduzetništva); Seoski turizam „Zlatni klas Otrovanec (za izmine rezultate i doprinos razvoju seoskog turizma), te Hrvačkom klubu Slatina (za izniman doprinos i rezultate u razvoju športa).

(www.vpz.hr)

Hrvatski institut za javne financije objavio je na svojoj internetskoj stranici ijf.hr razine transparentnosti županijskih, gradskih i općinskih proračuna po kojoj je proračunska transparentnost županija, gradova i općina rangirana ocjenama od 1 do maksimalnih 5.

“Čistu” peticu za transparentnost dobila je i Općina Pitomača koja s pravom nosi epitet jedne od najboljih općina u Hrvatskoj. Razlog tome je vrijedna i dobro organizirana Općinska uprava Općine Pitomača na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

(www.icv.hr)

ĐURĐEVAC: U subotu 30. lipnja 2018. u okviru "Picokijade" mali park oko crkve svetog Jurja u Đurđevcu bio je prepun publike, šarenila, boja, štandova, žena u narodnim nošnjama, predstavnica udruga žena iz Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske, Virovitičko-podravske, Istarske i inih županije širom lijepe naše te gošći iz Mađarske i Slovenije, koje su se predstavile starinskim pogačama, kolačima i kuhinjskim krpama. Proteklo je 50 godina od kada je 1968. godine u gradu Đurđevcu zaživjela turistička manifestacija "Picokijada", s obveznim scenskim prikazom oslobađanja grada od Turaka i drugim prigodnim im ada od Turaka,događanjima organizatora. U okviru Picokijade ove godine održana je 45. jubilarna izložba kolača.

Virovitičko-podravsku županiju na izložbi predstavljale su Udruga žena Kladare, udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare i Udruga žena Dinjevac.

Ivka Mađar rekla je da je kao osoba četrdeseti puta učesnica Picokijade, a u ime Čuvarica učestvuju šesti puta. Ove godine zadana je izložba domaće pogače i kuhinjskih zidnih krpa. Imamo diganke, zlevanke, prkače i pogače kojih imamo najviše, jer je  organizator tražio da se predstavimo s pogačama. Predsjednica Majda Kožaga je nastavila. Čast nam je predstaviti se na ovogodišnjoj pedesetoj jubilarnoj Picokijadi. Pohvalila je svoje pomagačice, mlade članice udruge na koje može računati i stare članice koje su ispekle domače kolače i poučile mlade.

Impresivan štand iz pitomačke općine imale su i članice UŽ Dinjevac sa predsjednicom Svjetlanom Bastalić.

Svi štandovi bili su ukrašeni najrazličitijim zidnjacima i prigodnim ukrasima. Predsjednica udruge žena Kladare iz općine Pitomače rekla je: - Mi smo na Picokijade četrdeset puta. Sve je počelo s prvom predsjednicom Ružicom Tkalčec. Nastavila je Ana Badanjek. Dugogodišnja predsjednica bila je Ivka Mađar, a ja sam predsjednica od 2011. godine  i nastavile smo redovito  učestvovati s kolačima na Picokijadi. Ove godine predstavile smo se zadanim pogačama i starinskim kolačima. Kako smo 40 godina kao UŽ Kladare učesnice Picokijade, pohvaljujem organizatore ovogodišnje manifestacije. Vrlo smo zadovoljne te ćemo doći i iduće godine.

Pred sam kraj došao je najznačajniji dio ove kratke i slatke manifestacije koja je predstavila ljepotu i bogatstvo ovog kraja i mnogo šire slijedilo, a to je proglašenje pobjednika. Članica organizacijskog odbora Anđela Lenhard Antolin predstavila je žiri koji su činile stručnjakinje: Vlasta Radoičić iz Pule, Karmen Sinković iz Zagreba i Edita Janković Hapavel iz Đurđevca te naglasila glavnog sponzora izložbe "Podravku" Koprivnica. Nagradu je primila 85 godišnja članica UŽ Budrovac. Za najstarije i najvrednije zidnjake 1. mjesto osvojila je UŽ Drnje, 2. mjesto  Čuvarice kulturne baštine Kladare, i 3. mjesto KUD "Srca" Koprivnica. Za najduhovitije tekstove na zidnjacima: 1. mjesto osvaja UŽ Herešin. 2. UŽ Svetojanske i 3. UŽ Bregi. Ovogodišnja izložba bila je prikaz ljubavi i umijeća, etno i gastro tradicije žena Podravine.                                                                      

Tekst i foto: Barica Mihoković 

Himnom škole, 18. lipnja 2018., u školskoj dvorani započela je završna školska priredba učenika Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača.

STARI GRADAC: U nedjelju 24.6.2018. godine, na malom vatrogasnom poligonu uređenom ispred kompletno obnovljenog Društvenog doma u središtu sela, održan je I. KUP "Gračani" u organizaciji DVD Stari Gradac i suorganizaciji Općine Pitomača. Bilo je to dječje natjecanje vježbi s brentačama.

Domaćini DVD Stari Gradac, 25.6.2017. godine svečano su obilježili svoju 90-tu obljetnicu humanitarnog djelovanja. Na svečanost i pobratimstvo pozvali su još pet DVD-a koji u svojem nazivu mjesta sadrže riječ Gradac. U međuvremenu su se dogovorili da će se svake godine sastajati na novoosnovanom  KUP-u "Gračani" u kojem će se međusobno natjecati djeca od 6 do 12 godina. Dogovorili su da se sve nastavi tamo gdje je i počelo. Vatrogasci DVD Stari Gradac pozvali su svoje pobratime da dođu s ekipom djece vatrogasaca od 6 do 12 godina  na natjecanje na I. KUP pod nazivom "Gračani", na koji se odazvalo 5 društava. Nažalost DVD Gradec Pokupsko je ovaj put bilo spriječeno. Natjecalo se 6 ekipa djece i postigli su ove rezultate:

Kategorija djeca 6 do 12 godina: 1. mjesto, pehar i prijelazni pehar osvojilo je DVD Mali Gradac, 2. mjesto i pehar  DVD Stari Gradac, 3.mjesto i pehar Gradac Pleternica, 4. mjesto  i pehar  DVD "Metlika" Gradec iz Republike Slovenije, 5. mjesto i pehar Gradec Karlovac, 6. mjesto pripalo je drugoj ekipi domaćina DVD-u Stari Gradac. Svi natjecatelji primili su prigodne medalje.  

Nakon natjecanja svi su bili na zasluženom zajedničkom ručku, a dok su se odrasli družili i dogovarali o slijedećim akcijama, djeca su nastavila započete igre na obližnjem novouređenom dječjem igralištu i terenu za mali nogomet.

Domaćini, predsjednik Josip Oberan, zapovjednik Mario Vrbaslija i domaći vatrogasci  pobrinuli su se da natjecanje i druženje protekne u dobrom raspoloženju i dogovorili da se iduće godine svi nađu u Malom Gracu kod Gline.

Tekst i foto: Barica Mihoković

 

 

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...

Knjižnica i čitaonica Pitomača: ...

Tko je online

Imamo 16 gostiju i nema članova online