Vijesti

Ovogodišnji turnir je bio najveći do sada, kako po broju letova tako i po broju natjecatelja. U tri dana održano je oko pedeset letova u više klasa, od strane natjecatelja iz  Francuske, Turske, Švicarske, Njemačke, Češke, Srbije i Hrvatske. Sudjelovali su i gosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Mađarske.

207.000,00 kuna HTZ-a za 4 projekta prijavitelja s područja općine Pitomača

 

Hrvatska turistička zajednica kroz programe potpora u 2018. godini podržat će ukupno 4 turistička projekta na području općine Pitomača s ukupnim iznosom od 207.000,00 kuna. Odlučilo je tako Turističko vijeće HTZ-a na jučer održanoj 37. sjednici na kojoj su se dodjeljivala sredstva kroz četiri javna poziva: za potpore događanjima; za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima; za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima te za programe destinacijskih menadžment kompanija.

Iznos od 17.000,00 kuna dodjeljen je Turističkoj zajednici općine Pitomača kroz program potpora za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima, za provedbu projekta „Edukacija z turističke interpretatore za selektivne obilke turizma (kulturni turizam i ekoturizam)“, dok su putem programa za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima potporu ostvarila 3 projekta: „Hologram Petra Preradovića povodom 200. obljetnice rođenja pjesnika“- podnositelj Općina Pitomača sa iznosom od 50.000,00 kuna; „Projekt za izgradnju bazena“- podnositelj ĐAKIĆ THIM d.o.o. sa iznosom od 90.000,00 kuna i „Investicijsko ulaganje u obnovu postojećih smještajnih kapaciteta“- podnositelj BLUE GREEN TURIZAM d.o.o. sa iznosom od 50.000,00 kuna.

Hologram Petra Preradovića povodom 200. obljetnice njegova rođenja

 

Općini Pitomači odobreno je sufinanciranje projekta „Hologram Petra Preradovića povodom 200. obljetnice rođenja pjesnika sa 50.000,00 kn. Sredstva su ostvarena temeljem Javnog poziva za potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima u 2018. godini, objavljenog od strane Hrvatske turističke zajednice. Projektom će se osigurati potrebna sredstva za izradu siluetnog holograma Petra Preradovića. Hologramski Petar predstavljati će interaktivni sadržaj s ciljem ”uvlačenja” posjetitelja u prostor i vrijeme prve polovice 19. st. i mogućnost kreiranja sadržaja namijenjenih svim generacijama.

Uspješno izrađeni projektni prijedlog izradila je tvrtka DRAFT d.o.o.

 

Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije održala je zajedničku sjednicu Skupštine i Turističkog vijeća. Osim programa rada i financijskog plana županijske Turističke zajednice za 2018. godinu, iznijeti su i programi i planovi turističkih zajednica nižeg ustroja s područja županije. Župan Igor Andrović, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, istaknuo je kako Virovitičko-podravska županija ima potencijal za razvoj kontinentalnog turizma, a to dokazuje brojnim projektima. Tako je izdvojio neke od projekata koji su trenutno u tijeku ili će uskoro krenuti njihova provedba, između kojih obnovu dvorca i parka u Virovitici i Suhopolju, skoru nadogradnju i povećanje ponude hotela Kurija Janković, projekt Geo info-centar Parka Prirode Papuk i asfaltiranje ceste od Drenovca do Jankovca.

– Godina nam je odlično krenula s tri nova odobrena projekta na području županije, a to su Posjetiteljski centar “Dravska priča” u Noskovačkoj Dubravi „EPIcentar Sequoia Slatina” i „Centar za posjetitelje Križnica“ koji će izuzetno obogatiti turističku ponudu naše županije – rekao je Igor Andrović.

Na sjednici župan Igor Andrović imenovan je za predstavnika u Saboru Hrvatske turističke zajednice, a Tatjana Arnold-Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, imenovana je za člana Nadzornog odbora županijske Turističke zajednice kao predstavnika Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

 


Podsjetimo, Općina Pitomača u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turističkom zajednicom Općine Pitomača prijavila je projekt CENTAR ZA POSJETITELJE KRIŽNICA – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača, a ukupna vrijednost projektnog prijedloga iznosi 16.250.745,01 kn.

Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bit će smješten na području značajnog krajobraza Križnice, ekološke mreže Natura 2000 i Regionalnog parka Mura-Drava. Kroz provedbu planiranih aktivnosti rekonstruirat će se stara zgrada karaule, u kojoj je kasnije bila smještena i područna škola te će se opremiti Centar, urediti perivoj, uspostaviti poučne pješačko biciklističke staze, opremiti istraživačka stanica te kreirati rekreativno-turistički sadržaji. Uređenjem prostora Centra, kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način, pripremom i provedbom edukativnih radionica i programa škole u prirodi te kroz aktivnosti usmjerene na promociju odredišta prirodne baštine promicat će se zaštita, valorizacija, edukacija i održivo upravljanje Centrom. Kompletan prostor Centra bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a na raspolaganju će imati i educirane turističke vodiče.

Izgradnjom Centra za posjetitelje Križnica s popratnim sadržajima uspostavit će se turistička infrastruktura namijenjena velikom broju posjetitelja različitih profila čineći ga prepoznatljivim turističkim odredištem Virovitičko-podravske županije što će doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

(www.icv.hr, ravidra.hr)

VELIKO PUČKO VESELJE U GRABROVNICI

U subotu, 23. lipnja 2018. godine ispred Društvenog doma u Grabrovnici održala se manifestacija pod nazivom "Veliko pučko veselje".  Manifestacija je organizirana povodom 200 godina rođenja pjesnika Petra Preradovića te povodom 50.-te obljetnice od obnove rodne kuće spomenutog pjesnika. Manifestacija se sastojala od raznih sadržaja za sve uzraste.

U 17,00 sati započelo je natjecanje predstavnika mjesta s područja općine Pitomača (Pitomača, Grabrovnica, Kladare, Otrovanec, Sedlarica, Mala  Črešnjevica, Stari Gradac, Starogradački Marof i Turnašica) u kuhanju graha, a kojima su se pridružili članovi udruge "Crne mambe" te predstavnici susjednog mjesta Kozarevca. U  18,00 sati održani su 38. Susreti folklora gdje su posjetitelji imali priliku  uživati u narodnim plesovima i napjevima folklornih skupina kako s područja općine Pitomača, tako i šire.

Na manifestaciji su posjetitelji imali priliku vidjeti tradicionalnu kulturu života i rada Podravine i pitomačkog kraja, a koju su im predstavljale sljedeće udruge: UŽ Gušćarice iz Grabrovnice, KUD Petar Preradović iz Grabrovnice, UŽ Dinevac, UŽ Sedlarica te Čuvarice kulturne baštine iz Kladara.

Nakon održanih Susreta folklora te proglašenja pobjednika u kuhanju graha, podjele zahvalnica i nagrada, posjetitelji su se dugo u noć zabavljali  uz okrepu za koju su se pobrinuli članice UŽ "Gušćarice" i članovi DVD-a Grabrovnica te glazbeni program tamburaškog sastava "Podravski mužikaši".

Organizatori i domaćini se zahvaljuju svim sudionicima, posjetiteljima i volonterima na sudjelovanju.


 

 

U subotu 26.06.2018. godine ispred društvenog doma u Grabrovnici održat će se velika pučka proslava u prigodi obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića. 
Početak programa započinje u 15 sati okupljanjem sudionika natjecanja u kuhanju graha. U 16 sati je početak natjecanja u kuhanju graha, te su u 18 sati susreti folklora + zabavni program. 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Tko je online

Imamo 8 gostiju i nema članova online