Vijesti

PITOMAČA: - U Dane Općine Pitomača na Vidovo 15. lipnja 2018. Likovna udruga "Duga" Pitomača bila je domaćin likovne kolonije "Vidovski Likofest" održane u predvorju Doma kulture u  Pitomači.
Učesnici kolonije bili su:  Ivanka Mostovljanec iz Sesveta kod Zagreba. Slikala je umjetničke radove na posudama od stakla.  Lojska Rukavina iz Pitomače članica LK "Duga" uljem na platnu slikela je Dravu. Zlata Šandor  oslikala dravske rukavce, također uljem na platnu. Iz Osječkog likovnog kluba "Likar" na koloniju odazvali su se; Ranka Mirković i naslikala uljem na platnu starinski bunar. Zorica Šarčević slikala je Djevojku sa psom. Hrvojka Drempetić , naslikala je  "Djevojku sa kišobranom" i " u hodu sliku makle sa dvoje djece" i Goran Zlatarić također i LK "Likar" Osijek, uljem na platnu naslikao je vedru sliku"Proljeće na Dravi". Darko Domitrović Miki  naslikao je detalj Drave s čamcem.  Gordana Čurik iz Suhopolja, članica u čak tri likovna kluba predstavila se slikom "Pejsaž s vinogradom". Umjetničku sliku  izradili su Jasna Nemčević i Matija Golubić. Milka Novosel predstavila se također slikom ulja na platnu sa svojim Pitomačkom. Oslikala je centar Pitomače s velikim mačkom. Žarko Giba predstavio se slikom Pitomačka crkva.  Našu pitomaqčku crkvu slikali su akademski slikar Božidar Puškaš, profesor Frane Radak i Mario. Letica. Svojim slikarskim radovima predstavili su se Stjepan Ivanec, Željko Kukavica, Vesna Bajić i drugi. ..

U subotu 16..6.2018. naslikani radovi izloženi su u predvorju Doma kulture u Pitomači.

Organizator kolonije i izložbe bio je LK "Duga" Pitomača, suorganizator Centar za kulturu "Drago Britvić", Turistička zajednica i Općina Pitomača.

 Tekst i foto: Barica Mihoković

 

PITOMAČA: Na Vidovo dana 15.06.2018. godine, nakon pratećih molitvenih dana, glavno slavlje bila je podnevna koncelebrirana sveta misa u župnoj crkvi svetog Vida u Pitomači. Misu je služilo 10 svećenika, a predvodio ju je vlč. Josip Vidović, koji je održao i homiliju. Svima prisutnima čestitao je Vidovo. Naglasio je ljubav  Isusa Krista i brojne zagovore patronu naše crkve svetom Vidu, zaštitniku siromašnih, apotekara, pivara, gostioničara, padavičara, vinogradara, glumaca, napose ljudi slabog vida te podvukao glavnu misao - molitvom  postanimo božji miljenici.

Pred kraj mise, župljanima i brojnim gostima, Vidovo je čestitao i pitomački župnik vlč. Ivica Puškadija i pritom rekao: 

"Župnik sam u Pitomači proteklih 13 godina. Zatekao sam obnavljanu župnu crkvu svetog Vida nakon katastrofalnog požara koji je uzdrmao i temelje crkve u kojoj je gotovo sve izgorjelo. Kad se prisjetim svog dolaska na službu u Pitomaču sve se pamtilo po 23.11.1968. godine, noći, kada je do temelja izgorjela barokna župna crkva svetog Vida, sagrađena 1782. do 1783. godine.  Nemili događaj postao je  povijest Pitomače. U međuvremenu crkva je obnavljana. Župljani su posljednjih godina često postavljali pitanja kada će crkva konačno u cijelosti biti obnovljena." Potom je detaljno pobrojio sve izvedene radove na  obnovi, koja je koštala 4.000.000. kuna. Kupljeno je i novo misno ruho i suđe za liturgiju. Kroz protekle godine Ministarstvo kulture za obnovu je dalo 1.000.000 kuna. Sada pred Vidovo, obavljeni su zadnji radovi na dovršenju pročelja crkve. Od utrošenog iznosa 50 posto financirali su župljani Pitomače, 5% dala je pitomačka Općina, nešto Županija Virovitičko-podravska, te Varažinska biskupija. 2150 pitomačkih obitelji  svake je  godine davalo obiteljski dar za obnovu crkve. Uz to 167 obitelji posebno je, mimo obiteljskog dara, dalo donaciju za obnovu naše crkve. Bilo je uključeno i nešto pravnih i fizičkih osoba. Od srca hvala svima. Obnova crkve Svetog Vida u našoj Pitomači obnovljena je u cijelosti za ovogodišnje Vidovo i crkva je konačno zablistala, postala ukras i ponos Pitomače i mnogo šire. Zaboravimo kobnu godinu 1968. i nakon 50 godina, od danas počnimo slaviti 2018. godinu, godinu obnove i dovršenja, a uskoro na Marijin blagdan, posvetit će je naš Varaždinski biskup. 
Kako je Vidovo u Pitomači dan za pamćenje i glavno proštenje, župnik Puškadija zahvalio se je na nadahnutoj homiliji na misnom slavlju, velečasnomu Josipu Vidoviću i svim svećenicima koji su služili misu te s prisutnim vjernicima dostojno obilježili Vidovo, blagdan pitomačkog patrona svetog Vida. 

 

 Tekst i foto: Barica Mihoković 

 

 

PITOMAČA: Na Dane Općine Pitomače 14.6.2018. za Vidovo na svoje je došla Udruga umirovljenika općine Pitomača. U ovoj godini planirali su i ostvarili izgradnju nadstrešnice od 20 m2, koja čini produžetak zgrade njihova umirovljeničkog doma. Sretni su i posebno zahvalni na financijskoj pomoći Općini Pitomača, posebno načelniku Željku Grgačiću koji s  puno razumijevanja pomaže kad oni zatrebaju njegovu pomoć, a istovremeno, na UU Općina može računati kad njoj treba usluga jer umirovljenici su im na raspolaganju, rekla je tajnica Marica Kovačev. Rekla je da im se pridružuje sve više članova, a prostor u domu je  ograničen. U njemu održavaju sastanke, probe, sviranje, vježbe pjevanja, razna druženja i  nadstrešnica im omogućuje proširenje dragocjenog prostora. Pravovremeno su se pobrinuli za potrebnu  dokumentaciju, nabavili materijale, majstore, dovršenje i organizirali otvorenje. Umirovljenici su u dobrom raspoloženju s veselom pjesmom "Penzići, penzići" dočekali posebne goste: načelnika općine Pitomača Željka Grgačića, gostujuće načelnike iz Općine Bilje Željka Cickaja i načelnika Općine Polača Tomislava Prtenjaču koji su im zajedno presjekli vrpcu i svečano otvorili novu nadstrešnicu u koju je uloženo 20.000 kuna. 

Tekst i foto: Barica Mihoković
 

U okviru obilježavanja Dana općine Pitomača – PITOMAČKO VIDOVO 2018. u rodnoj kući pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Mnogobrojne goste, među kojima je bila i ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana Darko Žužak, zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Vlasta Honjek Golinac, na samom početku srdačno je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, a načelnik općine Željko Grgačić upoznao je goste s mnogobrojnim projektima koji se provode na cjelokupnom području općine.

– Gotovo svi naši projekti provode se uz financijske potpore raznih ministarstava i EU fondova. Najveći projekt vrijedan više od 120 milijuna kuna je projekt aglomeracije, a uskoro se očekuje i početak izgradnje Poduzetničkog inkubatora vrijednog 10 milijuna kuna. Općini Pitomača prvoj je na području županije odobren projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, koje će se graditi u našoj Poduzetničkoj zoni Rakitka, a koju ćemo zbog velikog broja zainteresiranih poduzetnika morati i proširiti – istaknuo je Željko Grgačić, dodavši kako Općina veliku brigu vodi o predškolskoj i školskoj populaciji, kulturi, zdravstvu, socijali i sportu.

Čestitke na Danu općine domaćinima su uputili gradonačelnici prijateljskih općina Bilje Željko Cickaj i Polača Tomislav Prtenjača te zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

– Ovo je prilika da zahvalim Ministarstvu kulture i ministrici Nini Obuljen-Koržinek na potpori u obnovi rodne kuće Petra Preradovića, ali i Doma kulture u Pitomači – između ostaloga naglasila je saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Sjednici je prisustvovao i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Općina Pitomača može biti primjer ostalim općinama kako se zajedništvom može mnogo toga učiniti – istakao je Josip Đakić. Na kraju sjednice čestitke u povodu Dana općine domaćinima je uputila i ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

– Drago mi je što se nalazim u ovoj sredini kojoj je vrlo stalo do kulture i kulturne baštine. Moje ministarstvo i ja osobno uvijek ćemo vam biti na pomoći – kazala je na kraju sjednice Nina Obuljen-Koržinek.

Glazbenim nastupima svečanost su veličali učenici područne Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ u Pitomači, pjevački zbor HPGD-a „Sloga“ te poznata hrvatska operna sopranistica Barbara Othman.

(www.icv.hr, zc, Foto: Foto Begović i Kristijan Toplak)

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima ispred spomen-obilježja u središtu naselja danas, 14. lipnja, započelo je obilježavanja Dana općine Pitomača – PITOMAČKO VIDOVO 2018. Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Knjižnici i čitaonici Pitomača predstavljena je poštanska marka s likom Petra Preradovića, pjesnika kojoj je općina posvetila cijelu ovu godinu.

Svečanosti su uz domaćine, načelnika općine Željka Grgačića sa suradnicima prisustvovali i saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić te Zdenko Blažičević sa suradnicima iz Hrvatske pošte koja je izdala ovu prigodnu marku.
(www.icv.hr, zc, Foto: Foto Begović)

Udruženje obrtnika općine Pitomača u suradnji s tvrtkom DRAFT organiziralo je povodom obilježavanja Dana općine u Domu kulture 10. izložbu proizvoda i usluga. Na izložbi je sudjelovalo više od 70 poduzeća i obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava s područja Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Istarske županije koja su predstavila svoje proizvode i usluge.

Uz predsjednika Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikarda Bakana i zamjenika načelnika Marina Aragovića svečanosti otvaranja nazočili su i predsjednik Udruženje obrtnika općine Pitomača Mladen Balić, direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, tajnik Obrtničke komore Virovitica Božidar Jeremić, te dopredsjednik HOK-a Darko Knežević.
(www.icv.hr, zc, Foto: Foto Begović, Zlatko Ciprijanović)

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

PRED VRATIMA JESENI 25.08.2018

Općina Pitomača u suradnji sa ...

Rukometna igraonica u organizaciji ...

ŽRK Pitomača poziva sve ...

Rukometna igraonica u organizaciji ...

ŽRK Pitomača poziva sve ...

PRED VRATIMA JESENI 25.08.2018

Općina Pitomača u suradnji sa ...

Tko je online

Imamo 32 gostiju i nema članova online