Vijesti

Hrvatski institut za javne financije objavio je na svojoj internetskoj stranici ijf.hr razine transparentnosti županijskih, gradskih i općinskih proračuna po kojoj je proračunska transparentnost županija, gradova i općina rangirana ocjenama od 1 do maksimalnih 5.

“Čistu” peticu za transparentnost dobila je i Općina Pitomača koja s pravom nosi epitet jedne od najboljih općina u Hrvatskoj. Razlog tome je vrijedna i dobro organizirana Općinska uprava Općine Pitomača na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

(www.icv.hr)

ĐURĐEVAC: U subotu 30. lipnja 2018. u okviru "Picokijade" mali park oko crkve svetog Jurja u Đurđevcu bio je prepun publike, šarenila, boja, štandova, žena u narodnim nošnjama, predstavnica udruga žena iz Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske, Virovitičko-podravske, Istarske i inih županije širom lijepe naše te gošći iz Mađarske i Slovenije, koje su se predstavile starinskim pogačama, kolačima i kuhinjskim krpama. Proteklo je 50 godina od kada je 1968. godine u gradu Đurđevcu zaživjela turistička manifestacija "Picokijada", s obveznim scenskim prikazom oslobađanja grada od Turaka i drugim prigodnim im ada od Turaka,događanjima organizatora. U okviru Picokijade ove godine održana je 45. jubilarna izložba kolača.

Virovitičko-podravsku županiju na izložbi predstavljale su Udruga žena Kladare, udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare i Udruga žena Dinjevac.

Ivka Mađar rekla je da je kao osoba četrdeseti puta učesnica Picokijade, a u ime Čuvarica učestvuju šesti puta. Ove godine zadana je izložba domaće pogače i kuhinjskih zidnih krpa. Imamo diganke, zlevanke, prkače i pogače kojih imamo najviše, jer je  organizator tražio da se predstavimo s pogačama. Predsjednica Majda Kožaga je nastavila. Čast nam je predstaviti se na ovogodišnjoj pedesetoj jubilarnoj Picokijadi. Pohvalila je svoje pomagačice, mlade članice udruge na koje može računati i stare članice koje su ispekle domače kolače i poučile mlade.

Impresivan štand iz pitomačke općine imale su i članice UŽ Dinjevac sa predsjednicom Svjetlanom Bastalić.

Svi štandovi bili su ukrašeni najrazličitijim zidnjacima i prigodnim ukrasima. Predsjednica udruge žena Kladare iz općine Pitomače rekla je: - Mi smo na Picokijade četrdeset puta. Sve je počelo s prvom predsjednicom Ružicom Tkalčec. Nastavila je Ana Badanjek. Dugogodišnja predsjednica bila je Ivka Mađar, a ja sam predsjednica od 2011. godine  i nastavile smo redovito  učestvovati s kolačima na Picokijadi. Ove godine predstavile smo se zadanim pogačama i starinskim kolačima. Kako smo 40 godina kao UŽ Kladare učesnice Picokijade, pohvaljujem organizatore ovogodišnje manifestacije. Vrlo smo zadovoljne te ćemo doći i iduće godine.

Pred sam kraj došao je najznačajniji dio ove kratke i slatke manifestacije koja je predstavila ljepotu i bogatstvo ovog kraja i mnogo šire slijedilo, a to je proglašenje pobjednika. Članica organizacijskog odbora Anđela Lenhard Antolin predstavila je žiri koji su činile stručnjakinje: Vlasta Radoičić iz Pule, Karmen Sinković iz Zagreba i Edita Janković Hapavel iz Đurđevca te naglasila glavnog sponzora izložbe "Podravku" Koprivnica. Nagradu je primila 85 godišnja članica UŽ Budrovac. Za najstarije i najvrednije zidnjake 1. mjesto osvojila je UŽ Drnje, 2. mjesto  Čuvarice kulturne baštine Kladare, i 3. mjesto KUD "Srca" Koprivnica. Za najduhovitije tekstove na zidnjacima: 1. mjesto osvaja UŽ Herešin. 2. UŽ Svetojanske i 3. UŽ Bregi. Ovogodišnja izložba bila je prikaz ljubavi i umijeća, etno i gastro tradicije žena Podravine.                                                                      

Tekst i foto: Barica Mihoković 

Himnom škole, 18. lipnja 2018., u školskoj dvorani započela je završna školska priredba učenika Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača.

STARI GRADAC: U nedjelju 24.6.2018. godine, na malom vatrogasnom poligonu uređenom ispred kompletno obnovljenog Društvenog doma u središtu sela, održan je I. KUP "Gračani" u organizaciji DVD Stari Gradac i suorganizaciji Općine Pitomača. Bilo je to dječje natjecanje vježbi s brentačama.

Domaćini DVD Stari Gradac, 25.6.2017. godine svečano su obilježili svoju 90-tu obljetnicu humanitarnog djelovanja. Na svečanost i pobratimstvo pozvali su još pet DVD-a koji u svojem nazivu mjesta sadrže riječ Gradac. U međuvremenu su se dogovorili da će se svake godine sastajati na novoosnovanom  KUP-u "Gračani" u kojem će se međusobno natjecati djeca od 6 do 12 godina. Dogovorili su da se sve nastavi tamo gdje je i počelo. Vatrogasci DVD Stari Gradac pozvali su svoje pobratime da dođu s ekipom djece vatrogasaca od 6 do 12 godina  na natjecanje na I. KUP pod nazivom "Gračani", na koji se odazvalo 5 društava. Nažalost DVD Gradec Pokupsko je ovaj put bilo spriječeno. Natjecalo se 6 ekipa djece i postigli su ove rezultate:

Kategorija djeca 6 do 12 godina: 1. mjesto, pehar i prijelazni pehar osvojilo je DVD Mali Gradac, 2. mjesto i pehar  DVD Stari Gradac, 3.mjesto i pehar Gradac Pleternica, 4. mjesto  i pehar  DVD "Metlika" Gradec iz Republike Slovenije, 5. mjesto i pehar Gradec Karlovac, 6. mjesto pripalo je drugoj ekipi domaćina DVD-u Stari Gradac. Svi natjecatelji primili su prigodne medalje.  

Nakon natjecanja svi su bili na zasluženom zajedničkom ručku, a dok su se odrasli družili i dogovarali o slijedećim akcijama, djeca su nastavila započete igre na obližnjem novouređenom dječjem igralištu i terenu za mali nogomet.

Domaćini, predsjednik Josip Oberan, zapovjednik Mario Vrbaslija i domaći vatrogasci  pobrinuli su se da natjecanje i druženje protekne u dobrom raspoloženju i dogovorili da se iduće godine svi nađu u Malom Gracu kod Gline.

Tekst i foto: Barica Mihoković

 

 

 

Ovogodišnji turnir je bio najveći do sada, kako po broju letova tako i po broju natjecatelja. U tri dana održano je oko pedeset letova u više klasa, od strane natjecatelja iz  Francuske, Turske, Švicarske, Njemačke, Češke, Srbije i Hrvatske. Sudjelovali su i gosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Mađarske.

207.000,00 kuna HTZ-a za 4 projekta prijavitelja s područja općine Pitomača

 

Hrvatska turistička zajednica kroz programe potpora u 2018. godini podržat će ukupno 4 turistička projekta na području općine Pitomača s ukupnim iznosom od 207.000,00 kuna. Odlučilo je tako Turističko vijeće HTZ-a na jučer održanoj 37. sjednici na kojoj su se dodjeljivala sredstva kroz četiri javna poziva: za potpore događanjima; za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima; za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima te za programe destinacijskih menadžment kompanija.

Iznos od 17.000,00 kuna dodjeljen je Turističkoj zajednici općine Pitomača kroz program potpora za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima, za provedbu projekta „Edukacija z turističke interpretatore za selektivne obilke turizma (kulturni turizam i ekoturizam)“, dok su putem programa za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima potporu ostvarila 3 projekta: „Hologram Petra Preradovića povodom 200. obljetnice rođenja pjesnika“- podnositelj Općina Pitomača sa iznosom od 50.000,00 kuna; „Projekt za izgradnju bazena“- podnositelj ĐAKIĆ THIM d.o.o. sa iznosom od 90.000,00 kuna i „Investicijsko ulaganje u obnovu postojećih smještajnih kapaciteta“- podnositelj BLUE GREEN TURIZAM d.o.o. sa iznosom od 50.000,00 kuna.

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

PRED VRATIMA JESENI 25.08.2018

Općina Pitomača u suradnji sa ...

Rukometna igraonica u organizaciji ...

ŽRK Pitomača poziva sve ...

Rukometna igraonica u organizaciji ...

ŽRK Pitomača poziva sve ...

PRED VRATIMA JESENI 25.08.2018

Općina Pitomača u suradnji sa ...

Tko je online

Imamo 43 gostiju i nema članova online