Vijesti

Od 10. do 14. listopada u Srednjoj školi S. Sulimanca u Pitomači stručnu praksu pohađali su učenici iz partnerske škole Kolping Nagyváthy János Középiskola iz susjednog gradića Csurgó iz Republike Mađarske. Praksa se održavala u sklopu prekograničnog projekta pod nazivom "VEC Sharing (Cross-border Vocational Education Capacity Sharing)", koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje Interreg Va Hungary Croatia CBC Programme 2014-2020. Mađarski učenici su poljoprivrednih zanimanja i jako dobro su se uklopili u rad s našim učenicima. S učenicima su u pratnji došli nastavnici Breják Ferenc i Ádi Vargyas.

Učenici iz Mađarske imali su priliku učiti na praktičnoj nastavi na poljima ekološkog praktikuma Srednje škole Stjepana Sulimanca o sadnji povrća u plasteniku. U sklopu praktične nastave mađarski učenici su bili na praksi i kod partnerskih tvrtki Srednje škole Stjepana Sulimanca: OPG Čajkulić koji je najveći regionalni proizvođač povrća, te su bili na praksi u tvrtki Podrum Vineda d.o.o, koja je jedan od najboljih lokalnih proizvođača vina. Posljednjeg dana prakse mađerski učenici su zajedno sa svojim hrvatskim kolegama posjetili Srednju školu "Stjepan Ivšić" iz Orahovice, koja je partnerska škola Srednjoj školi Stjepana Sulimanca iz Pitomače. U Orahovici su se učenici upoznali sa rezultatima rada Interreg projekta Srednje škole u Orahovici. Izlet je završen kupanjem na orahovačkom jezeru i posjetom srednjovjekovnoj gradini Ružica-gradu.

Projekt VEC Sharing je okupio partnere s hrvatske i mađarske strane: Obrtnička škola Koprivnica, PORA - Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Kolping Nagyváthy János osnovnu, srednja tehnička i obrtnička škola iz Csurga, Kolping katolička osnovna škola, srednja škola i hostel iz Nagybajoma te Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača. Projekt je započeo u listopadu 2017. godine, a predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci.

U sklopu ovog projekta su sve škole nabavile opremu za praktičnu nastavu, a Srednja škola Stjepana Sulimanca je nabavila priključne strojeve i mehanizaciju za traktor.

Do sada su osim početne konferencije i sastanka projektnih partnera kao važnije preliminarne aktivnosti izrađeni programi učeničkih razmjena za sva zanimanja uključena u projekt. Navedeni programi dio su zajedničkog dokumenta pod nazivom Strategija učeničke razmjene koji će biti i jedan od rezultata ovog projekta. Strategija obuhvaća glavne ciljeve učeničke razmjene, opis kriterija i ljudskih resursa uključenih u razmjenu, metodologiju provedbe, potrebne alate i opremu, kao i glavne očekivane rezultate učeničke razmjene.

Najvažnije aktivnosti projekta obuhvaćaju učeničke razmjene za sva zanimanja uključena u projekt i to organizacijom dvotjedne praktične nastave na kojoj sudjeluju učenici s hrvatske i mađarske strane granice sukladno svom zanimanju. Na takav će se način osigurati mobilnost učenika koji će imati prilike steći nove vještine u zanimanju za koje se školuju te usvojiti nova znanja o prekograničnom području.

Kroz ovaj projekt Srednja škola Stjepana Sulimanca je ostvarila kvalitetnu suradnju sa mađarskim partnerima te su stvorena brojna nova prijateljstva kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Ponosni smo na činjenicu da mađarski nastavnici i izvan projektnih aktivnosti rado pomažu hrvatskim kolegama oko održavnja, servisiranja i kalibracije poljoprivredne mehanizacije, dok s druge strane hrvatski nastavnici pomažu svojim mađarskim kolegama oko ekološke poljoprivrede i projektnog menadžmenta.
U petak, 14.09.2018 održana je druga ovogodišnja Zelena čistka na području općine Pitomača. Brojni volonteri okupili su se sa zajedničkim ciljem, učiniti naš okoliš čišćim i ljepšim.

U akciji su sudjelovali: Dječji vrtić ˝Potočnica˝, Udruga žena ˝Dinjevac˝ kojoj su se pridružili učenici i učiteljice područne škole toga mjesta, Udruga žena ˝V. Črešnjevica˝, Udruga žena ˝Guščarice˝ Grabrovnica, Čuvarice kulturne baštine Kladare, KUD ˝Marijan Pavleković Pajo˝ Otrovanec i Udruga umirovljenika općine Pitomača.

 

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it!  koji okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada.

Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate. U Hrvatskoj se provodi već šestu godinu za redom u koordinaciji Udruge Žmergo, a sudjeluju i gotovo sve zemlje regije (Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka…). Rezultati su impresivni, te su najbolji poticaj za to da se potrudimo kako bi ove godine bili uspješniji!

 

Općina Pitomača zahvaljuje svim volonterima koji su se uključili u akciju uz poziv žiteljima općine da se tijekom cijele godine prisjećaju vrijednosti ove akcije kako bi otpada u prirodi bilo što manje.


U Bihaću je uz nazočnost brojnih uzvanika i izlagača otvoren 16. međunarodni sajam Ekobis u organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona, a generalni pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

Svečanosti otvorenja, između ostalih, nazočili su: federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdan, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović uz zamjenika Darka Žužaka, predstavnici HGK ŽK Virovitica uz direktora Milana Vanđuru… Tema ovogodišnjeg sajma, koji traje do 15. rujna je hrana i prehrambena industrija.

Unsko-sanski kanton je lider u proizvodnji zdrave hrane, kao i proizvodnji mlijeka, u vrhu su po proizvodnji jagodičastog voća, a na otvorenju sajma, moglo se čuti kako će se i u budućnosti puno ulagati u mogućnosti proizvodnje zdrave, domaće hrane i domaćih prehrambenih proizvoda.

Manifestacija je okupila 230 izlagača koji, na 130 unutrašnjih i vanjskih štandova, predstavljaju svoje proizvode i usluge, a u sklopu bit će održana i međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji.

Na sajmu je govorio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je između ostalog rekao:

– Hrvatska vlada je nedvojbeno označila svoj put prema promociji poljoprivrednih proizvoda, prije svega onih lokalnih, te u tome provodimo opsežnu reformu kako bi zadovoljili potrebe našeg tržišta, turista koji posjećuju našu zemlju, ali isto tako bili prezentirani na europskom tržištu.

Obraćajući se nazočnima, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović je između ostalog kazao.

– Naša suradnja je posebno intenzivna zadnjih deset godina, kada su Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Virovitica i Privredna komora Unsko sanskog kantona potpisale sporazum o suradnji. Kroz sve ove godine bili ste naš prijatelj i partner, posebno Međunarodnog sajma Viroexpo, a ove godine, Virovitičko-podravska županija je Regija partner Ekobisa, što nam čini osobito zadovoljstvo. Ponosni smo što smo sve ove godine vaši prijatelji i partneri, a u Virovitici vas očekujemo iduće godine, kada će se od 22. do 24. veljače održati 24. Međunarodni sajam, gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo. Vjerujem da će to biti na novom mjestu, jer uskoro krećemo s gradnjom multifunkcionalne hale u kojem će se održavati naš sajam, koji će tako prestati biti podstanar i dobiti svoje središte. I zato će nam biti osobito zadovoljstvo ugostiti nas u našoj kući. Virovitičko-podravska županija je vodeća hrvatska županija po povlačenju europskih sredstava po glavi stanovnika. Županija smo, koja uz najbolju razvojnu agenciju u Hrvatskoj, VIDRA-u, puno ulaže u turizam, o čemu svjedoče obnove naših dvoraca. Nitko u Hrvatskoj ne ulaže toliko u obnovu kulturne baštine, kao Virovitičko-podravska županija. Želim vam da u iduća tri dana ostvarite novu gospodarsku suradnju, dogovorite nove poslove što će vam u budućnosti otvoriti nove poduzetničke inicijative, otvoriti nova radna mjesta.

U sklopu sajma je održano potpisivanje ugovora za navodnjavanje u Bihaću i na području Sanskog Mosta, a održana je i međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji na temu poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija.

S područja Hrvatske na Ekobisu nastupa 31 izlagača, od čega je njih 22 iz Virovitičko-podravske županije, a nastup je koordinirala i organizirala HGK ŽK Virovitica. S područja VPŽ na sajmu su se predstavili: ABC Consulting, Agroservis proizvodnja, Apis Cabuna, Brana Virovitica, Marinada Slatina, Medena Virovitica, Mustač-commerce Virovitica, OPG Luka Ivoš, OPG Petar Rakošević, Pčelarstvo Balint, Pitomačka pivovara, Viro tvornica šećera, Hotel Kurija Janković, Pan parket, Dam Lozan, Poison City, Spider Grupa, OPG Davora Špoljara, Asel Bakić, Virovitičko-podravska županija, Meta-plast i Viroexpo. Na samoj svečanosti otvorenja nastupio je i KUD Virovitica.
(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Počela je gradnja novog Poduzetničkog inkubatora, onog koji će se nalaziti u Pitomači, na lokaciji Poduzetnička zona Rakitka. Na prigodnoj svečanosti, položen je temeljni kamen u vrijednosti 11.761.221 kuna, a rok za završetak radova je srpanj iduće godine.

Poduzetnički inkubator Pitomača, dio je projekta Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije, vrijednog oko 28 milijuna kuna, od čega gotovo 20 milijuna kuna predstavljaju bespovratna EU sredstva. Projektom Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije, s izgradnjom i obnovom, stavit će se u rad tri nova inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači. U navedena tri inkubatora, predviđeno je da će u punom kapacitetu, biti omogućen povoljan smještaj za 47 poduzetnika. Navedeni inkubatori omogućit će daljnji razvoj poduzetništva na području Virovitičko-podravske županije, kako bi poduzetnici s ovog područja postali konkurentniji na tržištu rada. Na području Orahovice i Pitomače, gradit će se novi poduzetnički inkubatori, dok će se u Slatini raditi o obnovi prostora, jer će poduzetnički inkubator biti smješten u staroj zgradi Doma zdravlja.

Na prigodnoj svečanosti, koja je održana na lokaciji budućeg Poduzetničkog inkubatora, između ostalim, uz predstavnike izvođača radova, nazočili su: saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa svojim zamjenicima, Marijom Klementom i Darkom Žužakom, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem. Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić…


U svom govoru, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić naglasio je kako se radi o velikoj investiciji.

– Ovo je velika investicija i velika pomoć našim poduzetnicima koji nemaju mogućnosti imati svoj vlastiti prostor i započeti biznis. Ovaj projekt će poduzetnički pomoći i općini Pitomača i Virovitičko-podravskoj županiji. Podsjetio bih kako mi ovdje u Pitomači imamo najjefitnije zemljište za poduzetnike, od samo 50 lipa po četvornom metru, a poduzetnicima plaćamo 30 kilovata električne energije, a to nema nitko u RH – rekao je između ostalog načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac je u svom govoru kazala:

 – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ne podupire samo poduzetnike već i poduzetničke infrastrukture kao što je ovaj projekt. Ovaj europski projekt je hvale vrijedna inicijativa, gdje su se dva grada i općina uz potporu Virovitičko-podravske županije udružili i tada je bila veća šansa da taj projekt i prođe. Malim poduzetnicima, ovakve poduzetničke infrastrukture su iznimno važne. Ovo je hvale vrijedna inicijativa i Virovitičko-podravske županije, kao i u ovom slučaju Općine Pitomača – objasnila je A. Mandac.


Virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je dugi niz godina bio direktor Poduzetničkog inkubatora u Virovitici, govorio je što će značiti ovaj poduzetnički inkubator u Pitomači.

– Prije pet godina, kada smo imali Poduzetnički inkubator u Virovitici, pokazala se želja poduzetnika iz ostalih gradova i mjesta, da i oni imaju takav poduzetnički primjer. Tu smo vidjeli njihovu želju i kroz Mrežu poduzetničkih inkubatora, ovdje u Pitomači, kao i u Orahovici i Slatini, ostvarili smo njihove želje. Poduzetnici će u tim mjestima dobiti svoj prostor za rad i gradnja ovog poduzetničkog inkubatora u Pitomači, kao i skorašnja u Orahovici i Slatini, predstavlja novu etapu razvoja poduzetništva na području Virovitičko-podravske županije – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Saborski zastupnik Josip Đakić najavio je “vjetar u leđa” budućim poduzetnicima.

– Ova zona se počela graditi još kada sam bio načelnik Općine Pitomača, a gradnjom ovog Poduzetničkog inkubatora u Pitomači, kao i onih u Orahovici i Slatini, dat ćemo značajan vjetar u leđa budućim poduzetnicima u otvaranju novih radnih mjesta i ostvarenju njihove poduzetničke ideje. U Virovitici vidimo kako je ovo uspješna poduzetnička priča na Poduzetničkom inkubatoru. Ovog projekta, Mreže poduzetničkih inkubatora VPŽ ne bi bilo bez velikog angažmana bivšeg župana, danas potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i današnjeg župana Igora Androvića – istaknuo je između ostalog saborski zastupnik Josip Đakić.

Radove na novom Poduzetničkom inkubatoru u Pitomači, blagoslovio je župnik Župe sv. Vida iz Pitomača Ivica Puškadija. Projekt za Mrežu inkubatora Virovitičko-podravske županije napisala je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Poduzetničkim inkubatorom VPŽ, Gradskom razvojnom agencijom Slatina (GRAS), a uz pomoć Grada Orahovice i Općine Pitomača. Radove na Poduzetničkim inkubatorom u Pitomači, izvodi tvrtka Bistra iz Đurđevca.

(www.vpz.hr, foto: M. Rođak)Povodom blagdana Male Gospe, operativni članovi bratskih vatrogasnih društava, DVD-a Vukosavljevica i DVD-a Turnašica, u svrhu smotre raspoložive opreme, sredstava za gašenje i uvježbanosti operativnih vatrogasaca na vatrogasnom poligonu kraj vatrogasnog doma u Turnašici održali su taktičko-pokaznu vježbu. Prema planu, koji je izradio Josip Nemet, zamjenik zapovjednika DVD-a Turnašica, osnovna zamisao vježbe bilo je pokazati zajedničko djelovanje kod gašenja požara otvorenog prostora i gašenje gospodarskih zgrada, a svrha i cilj nastaviti bratsku suradnju dvaju susjednih vatrogasnih društava kod pružanja obostrane pomoći na intervencijama spašavanja i gašenja, provjera efikasnosti veza, sredstava za uzbunjivanje te provjera opreme i taktike gašenja.

Vježba je izvedena putem sustava UVI – Upravljanje vatrogasnim intervencijama, zajedničkog projekta Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne uprave za zaštitu i spašavanje kojim se za vatrogasne intervencije želi postići standardizacija radnih procesa, izrada jedinstvenog sustava pohrane, obrade i distribucije informacija, veća efikasnost izvješćivanja, te ekonomičnost u održavanju programskih rješenja, uređaja i opreme.

S ciljem nastavka bratske suradnje ova dva vatrogasna društva, kao i dvije susjedne općine Pitomača i Špišić Bukovica potpisali su povelju o zajedničkoj suradnji.

Nakon pokazne vježbe održano je natjecanje operativnih vatrogasaca, u tri discipline na kojemu su sudjelovale operativne grupe vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice općine Pitomača odnosno Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.

Rezultati natjecanja:

1. DISCIPLINA- OBLAČENJE ZAŠTITNE ODORE

1. Ivan Komar (DVD Vukosavljevica)

2. Josip Nemet ( DVD Turnašica)

3. Željko Kajić ( DVD Turnašica)

2.DISCIPLINA – RUŠENJE METE NAPRTNJAČOM

1. Luka Lach ( DVD Turnašica)

2. Slaven Jantol ( DVD Turnašica)

3. Željko Kajić ( DVD Turnašica)

3. DISCIPLINA – RUŠENJE METE B MLAZOM I IZVLAČENJE UNESEREĆENOG

1. Zdravko Pokupić i Siniša Đurđek (DVD Vukosavljevica)

4. DISCIPLINA – GRUPNO NATJECANJE – UKLJUČUJE SVE TRI DISCIPLINE

1. DVD SEDLARICA

2. DVD VUKOSAVLJEVICA

3. DVD STAROGRADAČKI MAROF

Nakon pokazne vježbe i natjecanja operativaca organizirana je vatrogasna zabava. (www.icv.hr, zc, Foto: Foto Begović)

ZBOG NUŽNIH RADOVA NA  SKELI „KRIŽNICA“ SKELA NE VOZI U ČETVRTAK 13.09.2018. OD 07,00 SATI DO 19,00 SATI.

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Radionice pjevanja i plesanja

Svaki ponedjeljak s početkom u ...

Tko je online

Imamo 5 gostiju i nema članova online