…“Ljub’ si, rode, jezik iznad svega,
U njem živi, umiri za njega!
Po njemu si sve što jesi:
Svoje tijelo, udo svijeta,
Bus posebnog svoga cvijeta
U naroda silnoj smjesi.
Bez njega si bez imena,
Bez djedova, bez unuka.“
U pošasti, sjena puka,
Ubuduće niti sjena!
(Petar Preradović, 1860.)


Na današnji dan, 23. listopada 1847. godine, Hrvatski je Sabor na povijesnoj sjednici posljednjega staleškog zasjedanja, na prijedlog zastupnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog donio odluku o uvođenju hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi.

U svome znamenitom govoru koji je Ivan Kukuljević Sakcinski na hrvatskom jeziku održao u Hrvatskom saboru 2. svibnja 1843. godine, naglasio je da je „višnja slast i milina, svojim prirodjenim materinskim jezikom govoriti, moći i smjeti“.  Bio je to, nakon više stoljeća, prvi zastupnički govor u Hrvatskom saboru izrečen hrvatskim jezikom. 

Upravo danas, kada obilježavamo 170. obljetnicu proglašenja hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi, važno je prisjetiti se još jedne važne obljetnice koju smo obilježili u 17. ožujka  ove godine, a to je 50. obljetnica objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Ove dvije obljetnice, 170. obljetnica proglašenja hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi i 50. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, važni su i presudni povijesni događaji koji su spojili hrvatski narod i hrvatski jezik u snažan bedem u obrani svega onoga što hrvatski narod stoljećima baštini na hrvatskim prostorima

Bogatstvo hrvatskog jezika ogleda se u njegovim dijalektima i brojnim lokalnim i mjesnim govorima koje moramo jednako njegovati i čuvati, kao što moramo učiti, izgrađivati i normirati svoj standardni književni jezik. I stoga stalnu skrb za naš hrvatski jezik trebamo shvatiti kao jamstvo očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i opstojnosti.

Na današnji dan valja odati dužno priznanje i poštovanje svim umnim, mudrim i hrabrim ljudima koji su se tijekom povijesti borili za hrvatski jezik, tako što ćemo nastaviti njihovu misiju, brinući se i skrbeći za hrvatski jezik kao najsnažniji biljeg našeg nacionalnog identiteta kulture i opstojnosti.

Jednako tako, današnji je dan prigoda odati zahvalnost svim učiteljima, nastavnicima i profesorima hrvatskog jezika i književnosti koji generacije naših učenika i studenata s ljubavlju i predanošću poučavaju našem materinskom jeziku.

doc. dr. sc. Vesna Bedeković

saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Predavanje o Zlatnoj žutici vinove ...

Predavanje "Zlatna žutica vinove ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

ADVENT U PITOMAČI

Advent u Pitomači - Program

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Tradicionalni zimski malonogometni ...

Slikarske radionice

Slikarske radionice: svake srijede ...

Predavanje o Zlatnoj žutici vinove ...

Predavanje "Zlatna žutica vinove ...