Naselja

Naselje Pitomača je gospodarsko, kulturno, obrazovno i upravno središte općine Pitomača. Površina naselja je 46,56 km2 (29,44 % od područja općine). Broj stanovnika prema popisu iz 2011. godine je 5 646.

Naselje Kladare smješteno je zapadno od naselja Pitomače. Kroz dio mjesta prolazi Podravska magistrala, a središte mjesta nalazi se nešto sjevernije. Kladare se prvi put spominju 1733. godine. Nešto sjevernije od današnjeg mjesta Kladara, na jednoj pješčanoj uzvisini, mogu se i danas pronaći ostaci spaljenog naselja (grnčarija i sl.).

Starogradački Marof udaljen je 9 km od Pitomače. Prema popisu iz 2011. godine ima 247 stanovnika. U zapisima iz 1900. godine pojavljuje se pod nazivom Novi Marof, a do 1981. godine kao Marof Starogradački.

Mjesto Stari Gradac najveće je od dvanaest mjesta koja pripadaju općini Pitomača, a nalazi se na istočnom dijelu općine. Kroz mjesto prolazi glavna prometnica, Podravska magistrala. Stari Gradac je udaljen od Pitomače 6 km, a od Virovitice 14 km, smješten je na prostoru između rijeke Drave (3 km do Drave) i blagih vinorodnih padina Bilogore.

Turnašica je smještena nekoliko kilometara južnije od sjedišta općine, sa rodnim poljima u ravnoj Podravini, sa vinogradima i voćnjacima na obroncima Bilogore. Vrijedni i marljivi mještani uglavnom se bave poljoprivredom, a uzgajaju duhan, povrće, žitarice, voće, te vinovu lozu, od koje spravljaju kvalitetno vino. Danas u Turnašici, prema popisu iz 2011. godine, živi 333 stanovnika.

Sedlarica se smjestila 6 km južnije od mjesta Pitomače, podno obronaka Bilogore u podnožju vinorodnog Aršanja. U mjestu je najstarija aktivna udruga DVD "Sedlarica", osnovana 1937. godine. Osim vatrogasaca, aktivno djeluju još NK "Aršanj"...